Zespół stopy cukrzycowej jest poważnym powikłaniem cukrzycy. Nieleczona może nawet prowadzić do amputacji stopy. Według danych NFZ w 2017 r. w Polsce średnio co 2 godziny lekarze przeprowadzali amputację stopy lub części nogi z powodu powikłań związanych z cukrzycą.
Dzisiaj o tak zwanej stopie cukrzycowej. Ktoś powie, zaraz, zaraz, cukrzyca to choroba polegająca na tym, że we krwi jest za wysoki poziom cukru, a stopa to stopa. Co ma jedno do drugiego? A jednak ma i to w bardzo dramatyczny sposób. Skrajnie może dojść u diabetyka do amputacji stopy. Jak to jest możliwe?
Neuropatia cukrzycowa
Jednym z typowych przewlekłych powikłań cukrzycy jest tak zwana neuropatia cukrzycowa. Dotyka ona ponad połowy diabetyków. Jest spowodowana uszkodzeniem małych naczyń krwionośnych, które doprowadzają krew do nerwów. To z kolei powoduje uszkodzenie samych nerwów. Najczęstszą przyczyną jest zbyt wysoki poziom glukozy we krwi trwający przez kilka lat. Objawy neuropatii zależą od tego, które nerwy uległy uszkodzeniu.
Stopa cukrzycowa – efekt uszkodzenia naczyń i nerwów
Najczęściej dotyka nas neuropatia czuciowa, czyli utrata czucia w palcach, dłoniach czy stopach. Chory na cukrzycę nie odczuwa bólu, gdy następuje uraz, skaleczenie, otarcie stopy albo oparzenie. Gwóźdź wbija mu się w stopę, a on nic nie czuje. Jednocześnie stopy są niedokrwione. Utrudnia to gojenie się ran i owrzodzeń. Postępuje proces martwiczy. Osłabieniu ulega struktura kości i stawów.
W efekcie tego dochodzi do deformacji stopy, która uniemożliwia chodzenie. Problem dotyka częściej pacjentów z cukrzycą typu II i z reguły pojawia się po wielu latach źle leczonej cukrzycy. Zmiany na stopach są pierwszym zauważalnym objawem tego schorzenia.
Nieleczona stopa cukrzycowa prowadzi do amputacji kończyny. Odpowiednie leczenie może przed nią chronić, choć jest długie i kosztowne.
Więcej o cukrzycy:
- Poziom cukru we krwi. Jak czytać wyniki?
- Cukrzyca typu 2. Jakie mogą być przewlekłe powikłania
- Erytrytol zamiast cukru – właściwości, jak i ile stosować
- Stewia zamiast cukru – właściwości i jak stosować
- Ksylitol zamiast cukru – właściwości, jak stosować
- Stopa cukrzycowa – jak zmniejszać ryzyko jej rozwoju
- Cukrzyca – dlaczego jest groźna?
- Insulina bez lodówki?
- Dlaczego warto się odchudzać?
- COVID-19 niebezpieczny dla cukrzyków?
- Cukrzyca typu 1 a 2 – jaka jest różnica?
- 12 minut ćwiczeń zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy