Stewia zamiast cukru – właściwości i jak stosować

Stewia, Stevia Rebaudiana. Fot. Flickr.com

Liście rośliny Stevia Rebaudiana od stuleci są używane do słodzenia napojów i potraw w Ameryce Południowej. Stewia nie zawiera węglowodanów i nie ma kalorii, a jest ponad sto razy słodsza od cukru. Jakie są jej zalety i wady? Jak jej używać?

Swoją słodycz stewia zawdzięcza zawartym w niej glikozydom stewiolowym. Są one ok. 100 do 150 razy słodsze od normalnego białego cukru. Są słodzącym dodatkiem do żywności oznaczanym kodem E960.

Prozdrowotne właściwości stewii

Stevia rebaudiana zawiera białko i węglowodany oraz potas, magnez, fosfor, sód i siarkę, a także kwas foliowy i witaminę C. Jednak stewię spożywa się w tak małych ilościach, że jej składniki odżywcze nie mają istotnego znaczenia w diecie. Jednak używanie stewii daje nam wiele korzyści zdrowotnych:

  • Pomaga w walce z otyłością i nadwagą. Zastępowanie cukru stewią, która praktycznie nie ma kalorii, pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Warto także zwracać uwagę na etykiety kupowanych gotowych produktów, te słodzone stewią zamiast cukrem, mają zwykle dużo mniej kalorii.
  • Ma działanie antybakteryjne. Zapobiega chorobom dziąseł dzięki, hamując namnażanie szkodliwych bakterii w jamie ustnej.
  • Zapobiega próchnicy zębów. Hamuje namnażanie bakterii wywołujących próchnicę. Nie powoduje erozji szkliwa.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2. Zwiększa wrażliwość na insulinę i zmniejsza wchłanianie glukozy.
  • Ma działanie przeciwgrzybicze.
  • Pomaga w walce z nadciśnieniem. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne.
  • Działa przeciwbiegunkowo.

Jak używać stewii

Stewię można hodować w domu w doniczce lub w ogródku i do słodzenia używać świeżych liści. Można także kupić suszone listki. W handlu dostępne są też różne ekstrakty ze stewii – w postaci proszku syropu lub tabletek. Kupując ekstrakt czy tabletki, warto dokładnie przeczytać. Zwykle zawierają one mnóstwo dodatkowych składników. Najlepiej poszukać czystego ekstraktu ze stewii – używa się go w minimalnych ilościach i niewielkie opakowanie wystarczy na bardzo długo.

Warto też spróbować samodzielnie ugotować syrop ze stewii – na 1/2 litra wody bierzemy 20-30 g listków stewii i gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Im dłużej gotujemy, tym bardziej skoncentrowany syrop uzyskamy. Przestudzony syrop przechowujemy w lodówce. Na początek warto zrobić mniejszą ilość syropu i sprawdzić, czy odpowiada nam jego słodko-gorzki, specyficzny smak.

Niezależnie od postaci, należy jej używać bardzo ostrożnie i z umiarem. Ponieważ stewia jest bardzo słodka, łatwo przyzwyczaić się do słodkiego smaku i używać jej coraz więcej.

Glikozydy stewiolowe są stabilne termicznie do 180°C, czyli nadają się do pieczenia. Są także stabilne chemicznie w szerokim zakresie pH.

Czysty ekstrakt ze stewii jest bardzo skoncentrowany. 1 łyżeczka daje mniej więcej tyle słodyczy co 1 szklanka cukru.

Stewia używana samodzielnie nadaje potrawom i napojom lekko gorzki posmak. Jeśli do słodzenia używamy tylko stewii, najlepiej jej ilość ustalić, dodając po szczypcie i próbując.

Jeśli dodajemy stewii do wypieków, bardzo dobre efekty daje łączenie jej z erytrolem lub ksylitolem, które niwelują jej gorzki posmak: 1 szklankę cukru możemy zastąpić 1 szklanką erytrytolu i 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu ze stewii lub 3/4 szklanki ksylitolu i 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu ze stewii.

Uwaga: stewia podobnie jak alkohole cukrowe – ksylitol i erytrytol – nie karmelizuje i nie rumieni wypieków tak jak cukier.

Ile stewii można spożyć dziennie

Przyjmuje się, że bezpiecznie można spożywać 4 mg glikozydów stewiolowych na kilogram masy ciała dziennie. Wiele badań wykazało, że jest bezpieczna przy długotrwałym stosowaniu i nie ma skutków ubocznych.

Więcej o zdrowiu słuchaj w Radiu Pogoda codziennie po 12:00!

Przeczytaj też:

Wszystko co musisz wiedzieć o stewii

Czy stewią można zastępować cukier w ciastach?

Stewia może zastąpić część lub całość cukru w większości przepisów. Najlepiej łączyć ją z ksylitolem lub erytrolem.

W jakiej postaci najlepiej używać stewię?

Do wypieków i do gotowania najlepiej używać czysty ekstrakt ze stewii, ewentualnie w połączeniu z z ksylitolem lub erytrolem. Do słodzenia napojów można używać świeżych lub suszonych liści.

Czy stewia pomaga schudnąć?

Zastępowanie cukru stewią pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ stewia praktycznie nie ma kalorii.

Powiązane

Czy trzeba zapylać pomidory w tunelu? Wyjaśniamy

Haubice M777 – królowe pola bitwy pomagają Ukrainie

Rekrutacja do szkół ponadpodstawowych 2022 – jak to działa?

1 komentarz

Stopa cukrzycowa – jak zmniejszać ryzyko jej rozwoju – Radio Pogoda – wiadomości, porady, informacje – słuchaj radia 21 listopada 2021 - 07:53
[…] Wiadomości […]
Dodaj komentarz