Sok z pokrzywy – właściwości, na co pomaga

Pokrzywa. Fot. Marek Kluszczyński, Wikimedia Commons

Działanie lecznicze i kosmetyczne pokrzywy znamy od zawsze. Jednak to sok z pokrzywy, wyciśnięty ze świeżych roślin, pozwala nam w pełni korzystać z jej prozdrowotnych właściwości. Kiedy warto go stosować?

Ten nielubiany przez ogrodników, pospolity chwast z nieprzyjemnie parzącymi liśćmi jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Właściwości lecznicze pokrzywy doceniali już starożytni. Pisali o niej, m.in. Hipokrates i Pliniusz Starszy, a później Awicenna i św. Hildegarda z Bingen. Mikołaj Kopernik zaś używał jej do leczenia chorób nerek. Nasze babki i prababki pielęgnowały włosy wywarem z pokrzywy i parzyły herbatki na wszelkie dolegliwości, od anemii po choroby nerek czy stawów. Jednak podczas procesów gotowania, suszenia czy parzenia to zdrowe zioło traci wiele swych cennych właściwości. Sok z pokrzywy robi się ze świeżych liści i nie poddaje się go długiemu działaniu wysokich temperatur. Dzięki temu zachowuje więcej witamin i leczniczych właściwości.

Co zawiera sok z pokrzywy

Jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Jest źródłem witamin A, K, C i z grupy B oraz składników mineralnych, jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarka, mangan, krzem, potas, jod i sód. Zawiera także aminokwasy, polifenole, beta-karoten, luteinę.

Dlaczego warto go stosować

Spożywanie soku z pokrzywy nie może zastępować leczenia zaleconego przez lekarza, ale doskonale wspiera konwencjonalne terapie, ponieważ:

  • działa moczopędnie, pomaga w chorobach nerek i pęcherza, zwłaszcza w kamicy nerkowej,
  • spowalnia przerost prostaty,
  • pomaga przy anemii, ma działanie krwiotwórcze,
  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych i ułatwia trawienie,
  • działa oczyszczająco, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu,
  • poprawia pracę wątroby,
  • pomaga w regulacji ciśnienia krwi,
  • warto go stosować w osłabieniu wiosennym i w rekonwalescencji po przebytej chorobie, dostarcza witamin i niezbędnych mikroelementów,
  • zwiększa odporność, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie,
  • jest pomocny w leczeniu cukrzycy typu II, pomaga nieco obniżyć poziom cukru we krwi,
  • pomaga na bóle reumatyczne,
  • działa przeciwkrwotocznie, stosuje się go przy zbyt obfitych miesiączkach,
  • spożywanie go wzmacnia włosy i przeciwdziała ich wypadaniu. Warto go także dodawać do mycia i płukania włosów.

Jak zrobić samemu i jak spożywać sok z pokrzywy

Na sok zbiera się liście i wierzchołki młodych roślin przed kwitnieniem. Najlepiej robić to w maju. Trzeba zwrócić uwagę, żeby zrywać je w miejscach oddalonych od uczęszczanych szos. Liście myjemy, lekko osuszamy i wyciskamy w wyciskarce. Jeśli nie mamy wyciskarki, możemy je rozdrobnić, np. blenderem, i z uzyskanej masy wycisnąć sok przez gęste sito lub ściereczkę.

Świeży sok można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Jeśli chcemy zachować go na dłużej, można zamrozić go, najlepiej w formie kostek lodu.

Można także dodać go do miodu, w proporcji 1 część soku na ok. 10 części miodu. Taki pokrzywowy miód w medycynie ludowej jest używany na przeziębienia i infekcje jako środek wzmacniający i zwiększający odporność.

W sprzedaży są dostępne przez cały rok soki z pokrzywy stabilizowane kwaskiem cytrynowym. Mogą być w wersji słodzonej i bez cukru.

Zazwyczaj przyjmuje się 2 razy dziennie po 25 ml pół przed posiłkiem.

Przeczytaj też:

Co warto wiedzieć o soku z pokrzywy

Kiedy można zbierać pokrzywy na sok?

Na sok zbiera się liście i wierzchołki młodych roślin przed kwitnieniem, zazwyczaj w maju.

Czy sok pokrzywy dobrze działa na włosy?

Spożywanie go wzmacnia włosy i przeciwdziała ich wypadaniu. Warto go także dodawać do mycia i płukania włosów.

Czy sok z pokrzywy pomaga w anemii?

Tak, od wieków uważa się, że pomaga przy anemii, ponieważ ma działanie krwiotwórcze.

Powiązane

Polskie piosenki świąteczne [TOP 5]

Zaparcia – co jeść, a czego unikać

Najlepsze westerny w historii kina