Sok z kiszonych buraków – właściwości, przepis

Na wierzchu ukiszonego soku z buraków tworzy się piana. Należy ją delikatnie zebrać i wyrzucić. Fot. Pixabay

Niezliczone właściwości zdrowotne soku z kiszonych buraków znane są w medycynie ludowej od dawna. Już nasze prababki stosowały zakwas buraczany na anemię i na wzmocnienie organizmu, a ostatnio stał się modny wśród osób uprawiających sport. Istotnie, ten piękny czerwony napój dostarcza nam probiotyków, mnóstwa witamin i działa detoksykująco. Spróbuj przygotować go samodzielnie, korzystając z naszego sprawdzonego przepisu.

Sok z kiszonych buraków, nazywany też zakwasem lub kwasem buraczanym, jest źródłem m.in. witaminy C, antyoksydantów przeciwdziałających starzeniu się organizmu i zwalczających procesy zapalne, a także potasu, wapnia, sodu i magnezu. Zawarte w nim naturalne probiotyki, czyli bakterie fermentacji mlekowej, poprawiają perystaltykę jelit, łagodząc m.in. zaparcia, a także wzmacniają odporność.

Na co pomaga sok z kiszonych buraków

  • dobrze wpływa na przewód pokarmowy podczas antybiotykoterapii,
  • zwiększa odporność organizmu, zwłaszcza na choroby wirusowe,
  • poprawia pracę jelit, zapobiega zaparciom,
  • wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi,
  • poprawia stan skóry,
  • poprawia wydolność organizmu i osiągać lepsze wyniki sportowe.

Jak go używać

Sok z kiszonych buraków można nie tylko pić, ale też:

  • ugotować na nim czerwony barszcz na zakwasie, nie tylko na Wigilię lub Boże Narodzenie,
  • zakwaszać sokiem zupy,
  • dodawać do innych potraw, zastępując nim ocet lub sok z cytryny.
  • Warto zawsze mieć zakwas pod ręką w lodówce.

Na co uważać:

  • spożywanie soku z kiszonych buraków w nadmiarze może wywoływać biegunki,
  • picie dużych ilości soku z buraków może nasilać objawy dny moczanowej i kamicy nerkowej.

Przepis na sok z kiszonych buraków

Składniki:

  • 1,5 kg buraków czerwonych, najlepiej podłużnych
  • 2 litry przegotowanej wody
  • 6 dużych ząbków czosnku (możesz dodać trochę więcej, jeśli lubisz czosnek)
  • łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • kromka chleba razowego albo kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty, albo jeśli mamy – kilka łyżek poprzedniego kiszonego soku
  • ewentualnie, jeśli lubisz, możesz dodać kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy odpowiednie naczynie na kiszenie buraków – może to być odpowiednio duży garnek kamionkowy lub szklany słój. Naczynie myjemy i wyparzamy.
  • Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ciasno układamy je w naczyniu do kiszenia, lekko ugniatając. Dodajemy obrane, przekrojone ząbki czosnku i ewentualne pozostałe przyprawy. Jeśli chcemy użyć razowego chleba – kromkę kładziemy na wierzch.
  • Do przegotowanej, najlepiej ciepłej wody dodajemy sól i sok z ogórków (jeśli używamy zamiast chleba), mieszamy i zalewamy ułożone w słoju lub garnku składniki. Woda powinna przykrywać wszystkie składniki, nic nie powinno wystawać, zwłaszcza chleb, bo może spleśnieć.
  • W słoju powinno zostać jeszcze trochę miejsca, ponieważ podczas procesu fermentacji na wierzchu będzie tworzyć się piana. Naczynie przykrywamy podwójnie złożoną gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Zaglądamy co jakiś czas, np. po 4 dniach i sprawdzamy, czy sok jest już gotowy.
  • Kiedy stwierdzimy, że jest już wystarczająco ukiszony, delikatnie zbieramy pianę z wierzchu (wyrzucamy) i przecedzamy sok przez bardzo gęste sitko. Zlewamy do czystych wyparzonych butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Dobre rady:

  • Ukiszone buraki i czosnek możemy wykorzystać do innych potraw, np. do sałatki.
  • Jeśli nie zależy nam, żeby zakwas ukisił się szybko, możemy nie dodawać chleba ani soku z ogórków czy kapusty. Najlepiej jest zostawiać kilka łyżek poprzedniego zakwasu i dodawać jako składnik przyspieszający kiszenie do kolejnego (wtedy nie dodajemy już ani chleba, ani soku).
  • Jeśli chcemy, żeby buraki się szybciej ukisiły i sok był bardziej kwaśny, możemy dodać łyżeczkę cukru.

Sprawdź też:

Co warto wiedzieć o soku z kiszonych buraków

Czy kiszony sok z buraków jest zdrowy?

Kiszony sok z buraków działa detoksykująco i dostarcza nam probiotyków oraz mnóstwa witamin.

Jak długo można przechowywać kiszony sok z buraków?

Przecedzony kiszony sok z buraków możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy w zamkniętej butelce w lodówce.

Do czego można użyć kiszonego soku z buraków?

Można oczywiście go pić, ale też możemy ugotować na nim barszcz czerwony, zakwaszać nim zupy i dodawać do innych potraw, zastępując nim ocet lub sok z cytryny.

Co zrobić, żeby buraki się szybciej ukisiły i sok był bardziej kwaśny?

Jeśli chcemy, żeby buraki się szybciej ukisiły i sok był bardziej kwaśny, możemy dodać łyżeczkę cukru.

Powiązane

Polskie piosenki świąteczne [TOP 5]

Zaparcia – co jeść, a czego unikać

Najlepsze westerny w historii kina

1 komentarz

Sok z buraków. Na co pomaga, jak stosować » Radio Pogoda - wiadomości, porady, informacje - słuchaj radia 13 sierpnia 2021 - 14:51
[…] Kuchnia […]
Dodaj komentarz