Smażone zielone pomidory – jak zrobić? [PRZEPIS]

Tylko patrzeć, jak w ogródkach pojawią się pierwsze pomidory. Jeśli nie masz cierpliwości, by czekać, aż dojrzeją – sprawdź nasz przepis na smażone zielone pomidory.

„Smażone zielone pomidory” – danie jak tytuł książki

Kto czytał książkę Fannie Flagg pod tytułem „Smażone, zielone pomidory” ten na pewno zastanawiał się, jak smakują. Danie to serwowane było w kawiarni prowadzonej przez główne bohaterki. A ponieważ książka jest pełna ciepła, a bohaterki niezwykłe to aż kusi żeby sprawdzić, jak smakowało ich popisowe danie. Choć bohaterki prawdopodobnie używały do smażenia zielonej odmiany pomidorów, sprawdzą się także te zwykłe, niedojrzałe. Należy jednak pamiętać, aby nie jeść ich na surowo, gdyż zawierają bardzo dużo tomatyny, która źle wpływa na układ pokarmowy

Składniki

Przygotuj:

  • kilka zielonych pomidorów
  • jajko
  • mąkę
  • mąkę kukurydzianą
  • boczek lub opcjonalnie olej
  • pieprz, sól, bazylię

Smażone zielone pomidory – przepis

Jeśli chcesz trzymać się przepisu bohaterek książki Fannie Flagg, najpierw plasterki boczku podsmażaj na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi a boczek będzie chrupki. Pomidory pokrój na grube plastry, posyp przyprawami i roztrzep jajko. Plasterki pomidorów obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej wymieszanej z mąką kukurydzianą. Smaż na oleju wytopionym z boczku, przed podaniem odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze chrupkimi kawałkami boczku.

Smażone zielone pomidory – wersja wegetariańska

Postępuj dokładnie jak w powyższym przepisie, tylko zamiast jajka użyj w panierce wody z roztartym bananem lub mleka roślinnego. Pomidory smaż na tłuszczu roślinnym.

ZOBACZ TEŻ:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi