Sałatka jarzynowa gości na naszych stołach przy wielu okazjach, znajdziemy ją zarówno wśród potraw wielkanocnych, jak i przyrządzanych na Boże Narodzenie czy przyjęcia imieninowe. Wersji tej sałatki jest niemal tyle, ile domów. Poniżej przepis na mało skomplikowaną sałatkę jarzynową.
Niemal w każdym domu sałatkę jarzynową przyrządza się inaczej. Jedni do sałatki dodają cebuli – inni nie, część osób dodaje ugotowane ziemniaki, niektórzy używają ogórków konserwowych, inni – wyłącznie kiszonych. Można też dodać marynowane grzybki oraz pokrojone w kostkę jabłko. Można też przyrządzić sałatkę bez jajek [tu przepis], ale na Wielkanoc podajemy przepis na prostą sałatkę jarzynową z jajkami i majonezem.
Sałatka jarzynowa – składniki
- 4 ugotowane i obrane duże marchewki
- 2 ugotowane i obrane pietruszki
- 1 mały albo pół dużego ugotowanego i obranego selera
- 5-6 średnich ogórków kiszonych (do smaku)
- puszka groszku konserwowego
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- mały słoik majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku, ew. grzybki marynowane
Sposób przygotowania
- Marchewki, pietruszki, seler i ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę.
- Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i odciskamy nadmiar soku (można robić to w rękawiczkach, bo sok z ogórków może podrażnić skórę rąk. Odciśnięte ogórki dodajemy do reszty warzyw. Jeśli chcemy dodać grzybki marynowane, siekamy je drobno i dodajemy do sałatki.
- Dodajemy soli i pieprzu do smaku i wszystko razem delikatnie mieszamy.
- Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez, i dokładnie mieszamy.
- Gotową sałatkę jarzynową odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Sprawdź też przepis na sałatkę jarzynową bez jajek, która także będzie doskonała na Wielkanoc:
Sprawdź też inne nasze przepisy na Wielkanoc:
- Jak zrobić chrzan domowy ze śmietaną? [PRZEPIS]
- Żur wielkanocny – przepis szefa kuchni
- Baba drożdżowa na Wielkanoc według XIX-wiecznego przepisu
a także:
2 komentarze