Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem gości na naszych stołach od zawsze – była żelaznym punktem przyjęć w czasach PRL-u, chętnie jadamy ją i dziś. Możemy przyrządzać ją niemal na każdą uroczystość – na Wigilię, Boże Narodzenie, Wielkanoc, na przyjęcia imieninowe, urodzinowe, a także bez żadnej okazji. Wypróbuj nasz łatwy przepis na sałatkę jarzynową.
Każda rodzina ma własny przepis na sałatkę jarzynową z majonezem i w każdym domu przyrządza się ją inaczej. Jedni do sałatki używają ogórków konserwowych, inni – wyłącznie kiszonych. Niektórzy dodają marynowane grzybki, inni pokrojone w kostkę jabłko. Można też majonez wymieszać z większą ilością musztardy, żeby zaostrzyć smak, a do sałatki dodać fasolę z puszki czy ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Groszek konserwowy można zastąpić zblanszowanym groszkiem mrożonym, a cebulę – posiekanym porem. Podajemy najbardziej klasyczną i prostą wersję przepisu na sałatkę jarzynową, odchudziliśmy ją tylko nieco, zastępując połowę majonezu jogurtem. Możemy jednak, korzystając z wyżej wymienionych dodatków, zmienić nieco smak naszej sałatki.
Sałatka jarzynowa – składniki
- 4 ugotowane i obrane duże marchewki
- 2 ugotowane i obrane korzenie pietruszki
- 1 mały albo pół dużego ugotowanego i obranego selera
- 4-5 ogórków kiszonych
- cebula
- puszka (400 ml) groszku konserwowego
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- pół szklanki majonezu
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku, ew. sok z cytryny
Sposób przygotowania sałatki jarzynowej z majonezem
Marchewki, pietruszki, seler i jajka na twardo kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i żeby była łagodniejsza – zalewamy na chwilę wrzątkiem. Odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i dodajemy do pokrojonych warzyw i jajek. Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i odciskamy nadmiar soku – warto to robić w rękawiczkach, bo sok z ogórków może podrażnić skórę rąk. Odciśnięte ogórki dodajemy do reszty warzyw i wszystko razem delikatnie mieszamy. Mieszamy majonez z jogurtem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, musztardą i ew. sokiem z cytryny. Tak przygotowany sos dodajemy do warzyw i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Gotowa sałatka jarzynowa z majonezem powinna postać w lodówce co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc, żeby smaki się „przegryzły”.
Sprawdź też przepis na sałatkę jarzynową bez jajek oraz inne przepisy na Boże Narodzenie:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!