Rukola jest coraz bardziej popularna w polskiej kuchni. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.
Polacy coraz chętniej dodają ją do sałatki. Nieźle smakuje na pizzy lub z kozim serem. Ale oprócz walorów smakowych rukola ma także wiele prozdrowotnych właściwości. Inna nazwa tej rośliny to rokietta siewna. Należy do rodziny kapustowatych, a występuje głównie w basenie Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym (Bułgaria, Krym), w Afryce (Czad), w Azji Zachodniej, na Kaukazie, Zakaukaziu, w Turkmenistanie. W Polsce uprawiana jest rzadko (głównie przez amatorów, nie na szeroką skalę).
Rukola pełna witamin
Warto zacząć od tego, że 100 gram (czyli kilkadziesiąt listków) pokrywa:
- niemal całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę K
- prawie połowę zapotrzebowania na witaminę
- 1/4 dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz foliany.
Ponadto rukola zawiera także witaminy z grupy B i E. Dzięki temu rukola na tle innych roślin jadalnych przedstawia się naprawdę świetnie: np. zawartość witamin w popularnej sałacie lodowej jest kilkukrotnie niższa.
Dlaczego warto ją jeść?
Poza wymienionymi powyżej witaminami rukola zawiera także:
- magnez
- potas
- żelazo
- wapń
- cynk
- mangan
- błonnik
Warto zaznaczyć, że ma ona niski indeks glikemiczny, dzięki czemu będzie odpowiednim składnikiem diety chorych na m.in. cukrzycę.
Dzięki obfitości tych wszystkich prozdrowotnych substancji rukola sprawdzi się w:
- budowaniu odporności (witamina C i E)
- walce z anemią
- działaniu antynowotworowym
- wsparciu układu kostnego (witamina K)
- wsparciu układu pokarmowego (błonnik)
Przeciwwskazania
Nie powinna być używana przez osoby stosujące leki na rozrzedzenie krwi, ze względu na sporą zawartość witaminy K. Z powodu sporej zawartości szczawianów na rukolę powinny również uważać osoby z predyspozycjami do pojawienia się kamieni nerkowych.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Zobacz także: