Rooibos to napój popularny zwłaszcza wśród miłośników zdrowego odżywiania. Czy to herbata? A może kawa? Sprawdź, jakie ma właściwości i dlaczego warto go pić.
Tajemnicza nazwa tego napoju wychodzi się z języka afrikaans: „rooi” oznacza czerwony, a „bos”, krzew, czyli razem: czerwonokrzew (doprecyzowując: aspalat prosty). Rooibos uprawia się w Południowej Afryce w górach Cederberg.
Z liści aspalata prostego otrzymuje się napar ziołowy – powszechnie nazywany rooibos tea (tea po polsku oznacza herbatę). Występuje on również pod nazwą bush tea, redbush tea, South African red tea lub w języku afrikaans rooi tee.
Warto jednak zaznaczyć, że – choć bardzo często jest tak nazywany – rooibos nie jest herbatą. Herbatę pozyskuje się bowiem z liści camelia sinensis.
Rooibos – właściwości
Zacznijmy od tego, że rooibos nie zawiera kofeiny, a także ma bardzo małe ilości garbników. Dzięki temu może być spożywany przez dzieci oraz przed snem. Warto dodać, że napar ma specyficzny, miodowy smak – pozbawiony typowej w herbatach zielonych lub czarnych goryczki.
Rooibos ma również wiele prozdrowotnych właściwości, za które odpowiadają – zawarte w nim – substancje aktywne. Są to przede wszystkim w przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, spowalniają proces starzenia, a nawet hamują produkcję komórek nowotworowych.
Badania nad pozytywnym wpływem czerwonokrzewu prowadzone są przez naukowców na całym świecie. Wstępne wyniki badań mówią o jego właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwcukrzycowych czy przeciwnowotworowych. Rooibos wykazuje również pozytywne działanie na gospodarkę lipidową, co oznacza, że warto pić go w czasie diety odchudzającej.
Regularne picie naparów z czerwonokrzewu może mieć także pozytywny wpływ na osoby z nieprawidłowym stężeniem cholesterolu we krwi. Rooibos obniża bowiem poziom tzw. “złego cholesterolu” (LDL), jednocześnie podnosząc tzw. “cholesterol dobry” (HDL).
Podsumowując: czerwonokrzew jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z tego choćby powodu warto pić rooibos regularnie. Warto jednak podkreślić, że badania naukowe dotyczącego czerwonokrzewu są wciąż w fazie wstępnej. Wiemy jednak, że jest to bezpieczna roślina, która niezmiernie rzadko powoduje negatywne reakcje organizmu.
Zobacz też:
1 Komentarz
[…] Zdrowie i uroda […]