Przepisy z PRL-u: Jak zrobić domowe krówki?

Krówki to do dziś popularne cukierki dostępne w najróżniejszych rodzajach i smakach. Sprawdź, jak w PRL-u robiło się je w domu.

Słodycze w PRL-u

Był okres, kiedy w Polsce prawie wszystko było na kartki – również słodycze. Na jednego obywatela przypadało 250 gramów cukierków, w tym krówek i 100 gramów wyrobów czekoladopodobnych. Zresztą bony ta te nie pierwszej potrzeby towary co sprytniejsi obywatele wymieniali na kartki na inne produkty. Ale każdy dostawał również przydział na dwa kilogramy cukru. I z tym już można było pokombinować tak, aby w domu były słodycze mimo, że skończyły się na nie kartki

Domowe sposoby na słodycze

Gospodynie domowe korzystając z przydziału cukru stwarzały domowe słodycze. Królowały oczywiście wszelkiego rodzaju ciasta, ale mają one to do siebie, że są raczej krótkoterminowe. Dlatego w małych kuchniach powstawały bloki czekoladowe, czekolada, wafle karmelowe, szyszki i krówki. I to na nie właśnie podamy dziś przepis. Możemy mieć pewność, że przygotowane w domu będą pozbawione tłuszczu palmowego i konserwantów oraz sztucznych barwinków i aromatów.

Krówki domowe: składniki

Przygotuj:

  • 2 szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki śmietany 30 %
  • 3/4 kostki masła lub margaryny

Przepis na krówki domowe

W dużym garnku piecz cukier, aż rozpuści się na bursztynowy płyn. Podczas rozpuszczania cukru brzegi garnka skraplaj wodą, aby się cukier się nie przypalił. Kiedy cukier będzie miał gładką, karmelową konsystencję dorzuć do niego śmietanę i masło i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią masę, poczekaj aż stężeje. Kiedy masa stwardnieje, pokrój ją na cukierki

Przydatne wskazówki

Jeśli chcesz otrzymać bardziej kruche krówki, odparuj trochę dłużej masę zanim wylejesz ją na blachę. Do masy możesz dodać odrobinę kakao, wtedy otrzymasz krówki czekoladowe, może to być też wanilia lub odrobina kwasku cytrynowego. Sprawdzi się też nieco sezamu, drobno posiekanych orzechów lub maku. Smacznego!

Jeśli chcesz posłuchać piosenek z czasów PRL – u, włącz Radio Pogoda

ZOBACZ TEŻ:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi