Przepis na szybki obiad – makaron z pesto

To jeden z najprostszych obiadów, który przygotujesz w kwadrans, a który zasmakuje całej rodzinie. Sprawdź przepis na makaron z pesto.

Nie masz pomysłu na obiad? A może nie chcesz stać przy garnkach w upalny dzień? Ten przepis jest właśnie dla ciebie!

Skąd się wzięło pesto?

Pesto bazyliowe pochodzi z Włoch, a konkretnie z Genui. To pasta na bazie bazylii i oliwy z dodatkiem orzeszków pinii i czosnku. Genueńczycy zabierali pesto na morskie wyprawy, gdyż zapobiegało szkorbutowi. Sycylia miała swoją, czerwoną odmianę pesto robioną z suszonych pomidorów. Włosi dodają pesto do sałatek, kanapek oraz makaronu.

Składniki na makaron z pesto

Gotowe pesto można kupić w sklepie, ale możesz też je zrobić. Przygotuj:

  • pęczek bazylii
  • garść orzechów piniowych
  • ząbek czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 20 gr parmezanu
  • opcjonalnie – pomidorki koktajlowe i puszkę tuńczyka

Przepis na makaron z pesto

Orzeszki podpraż na patelni, wrzuć do blendera. Dodaj posiekaną bazylię, czosnek i oliwę, zblenduj na pastę. Makaron ugotuj al dente, przełóż do miski, dodaj pesto i wymieszaj. Danie na talerzu posyp tartym parmezanem.

Inne wersje

Do tego dania możesz dodać podsmażone kawałki kurczaka, lub tuńczyka z puszki. Doskonale sprawdzą się też przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smacznego!

ZOBACZ TEŻ:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi