To jeden z najprostszych obiadów, który przygotujesz w kwadrans, a który zasmakuje całej rodzinie. Sprawdź przepis na makaron z pesto.
Nie masz pomysłu na obiad? A może nie chcesz stać przy garnkach w upalny dzień? Ten przepis jest właśnie dla ciebie!
Skąd się wzięło pesto?
Pesto bazyliowe pochodzi z Włoch, a konkretnie z Genui. To pasta na bazie bazylii i oliwy z dodatkiem orzeszków pinii i czosnku. Genueńczycy zabierali pesto na morskie wyprawy, gdyż zapobiegało szkorbutowi. Sycylia miała swoją, czerwoną odmianę pesto robioną z suszonych pomidorów. Włosi dodają pesto do sałatek, kanapek oraz makaronu.
Składniki na makaron z pesto
Gotowe pesto można kupić w sklepie, ale możesz też je zrobić. Przygotuj:
- pęczek bazylii
- garść orzechów piniowych
- ząbek czosnku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 20 gr parmezanu
- opcjonalnie – pomidorki koktajlowe i puszkę tuńczyka
Przepis na makaron z pesto
Orzeszki podpraż na patelni, wrzuć do blendera. Dodaj posiekaną bazylię, czosnek i oliwę, zblenduj na pastę. Makaron ugotuj al dente, przełóż do miski, dodaj pesto i wymieszaj. Danie na talerzu posyp tartym parmezanem.
Inne wersje
Do tego dania możesz dodać podsmażone kawałki kurczaka, lub tuńczyka z puszki. Doskonale sprawdzą się też przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: