Strona główna » Przepis na sernik malinowo-czekoladowy

Przepis na sernik malinowo-czekoladowy

,

Sernik malinowo-czekoladowy: łatwy do przygotowania i smakuje praktycznie każdemu. Przedstawiamy przepis na wyśmienity deser.

Składniki:

  • 150 g (18-20 sztuk) kruchych ciastek lub herbatników;
  • masło;
  • 900 g miękkiego twarożku;
  • 250 g cukru;
  • 3 jajka;
  • 250 ml kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżeczka wanilii;
  • 170 g czekolady;
  • 60 ml zwykłej śmietany;
  • maliny (mogą być z mrożonki).

Jak przygotować sernik malinowo-czekoladowy

Wyjąć mrożone maliny z zamrażarki i zostawić do rozmrożenia (można je dzień wcześniej wyjąć z zamrażarki i włożyć do lodówki, żeby przez noc odtajały). Z kostki masła odkroić dwie łyżki i stopić, na przykład w kuchence mikrofalowej. Ciasteczka (lub herbatniki – tutaj wybieramy spód ciasta) dokładnie rozkruszyć na drobne kawałki i wymieszać z roztopionym masłem. Tak powstałą masą należy wyłożyć dno okrągłej tortownicy. Wcześniej dno i boki tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia, żeby później łatwiej wyjąć całość po upieczeniu.

Twarożek podzielić na trzy części. Dwie z nich włożyć do miski, dodać cukier i ucierać mikserem na niskich obrotach. Podczas ucierania do tej masy dodawać jajka – pojedynczo: po każdym dodaniu jajka chwilę miksować, żeby wetrzeć je w masę i dopiero potem dodać następne i postąpić tak samo przed dodaniem trzeciego jajka. Po dodaniu jajek do masy dokładamy też wanilię, kwaśną śmietanę i utrzeć dalej, do powstania jednolitej masy.

Tak przygotowaną masę wylewamy na tortownicę z dnem wyłożonym pokawałkowanymi ciastkami z masłem. Kawałki czekolady rozpuścić w rondelku. Gdy już się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać do niej 1/3 pozostałą z twarożku, mieszając intensywnie, aż się ze sobą połączą. Tak powstałą masę nakładamy na znajdującą się w tortownicy. (Jeśli chcemy, możemy odwrócić kolejność – na spód nałożyć najpierw masę czekoladową, a na nią twarogowa z jajkami).

Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez godzinę i 25 minut. Po wyjęciu z piecyka sernik malinowo-czekoladowy udekorować malinami. Jeśli lubicie bitą śmietanę, możecie też ozdobić nią wierzch i boki sernika.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Czytaj też:

Copyright © Grupa Radiowa Agory

Exit mobile version