Sałatka szwedzka to sposób na zagospodarowanie niekoniecznie małych i twardych ogórków. Sprawdź nasz przepis na sałatkę szwedzką.
Komu znudziły się ogórki świeże, kiszone i małosolne ten powinien spróbować sałatki szwedzkiej. Jej słodko – kwaśny smak podkreśli walory każdego obiadu. Mimo, że do jej przygotowania potrzebne są aż dwie zalewy, to przepis jest prosty a proporcje łatwe do zapamiętania.
Jakie ogórki na sałatkę szwedzką?
Bazą tej sałatki są ogórki w plasterkach, więc nie trzeba wybierać wyjątkowo małych i chrupkich okazów, jak to ma miejsce w przypadku ogórków w occie czy kiszonych. Ogórki powinny być gruntowe i w miarę świeże.
Składniki
Przygotuj:
- 2 kilogramy ogórków gruntowych
- 2 marchewki
- pół szklanki soli kamiennej (nie może zawierać jodu)
- 2 szklanki cukru
- szklankę octu
- około 3 litrów wody (ilość na 2 zalewy)
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny, gorczycę.
Przepis na sałatkę szwedzką
Ogórki i marchew umyj i poszatkuj na plasterki, przy czym ogórków nie obieraj. Plasterki nie powinny być zbyt grube, dobrze by było, gdyby miały mniej niż 2 mm grubości. Poszatkowane warzywa wrzuć do miski i przygotuj pierwszą zalewę. Rozpuść pół szklanki soli kuchennej w dwóch litrach wody i tak przygotowanym roztworem zalej warzywa. Po półtorej godziny ogórki i marchewkę odcedź, a zalewę wylej. Dno słoików przykryj marchewką, na to wrzuć przyprawy. Na każdy słoik pół łyżeczki gorczycy, 6 ziarenek pieprzu i 3 ziela angielskiego, jeśli wolisz bardziej zdecydowane smaki to przypraw może być więcej. a to wyłóż ogórki zapełniając słoik do 3/4 objętości. Teraz czas na przygotowanie drugiej zalewy. Zagotuj razem 3 szklanki wody z dwoma szklankami cukru i szklanką octu. Jeszcze ciepłą, ale nie wrzącą zalewę wlewaj do słoików tak, aby całkowicie przykryła ogórki. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez kwadrans.
Jak podawać sałatkę szwedzką?
Sałatka szwedzka doskonale sprawdzi się zimą jako dodatek do obiadu, tak zresztą jest jedzona w Szwecji, skąd pochodzi. Pasuje do wszelkich mięs, hot – dogów i do kanapek. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: