Sprawdź szybki i łatwy przepis na przyrządzenie sałatki z arbuza, pomidorów i koziego sera. Idealne danie na lato.
Słodkie owoce w połączeniu ze słonymi warzywami wydają się mezaliansem, jednak jeśli się ich spróbuje odpowiednio przyrządzonych i przyprawionych, to razem oferują bogactwo smaków doskonałe nie tylko na gorące dni.
Zwłaszcza latem, kiedy możemy w pełni delektować się zdrowym, pysznym i niskokalorycznym arbuzem, nie powinniśmy odmawiać sobie tej przyjemności. Ten owoc, z dodatkiem świeżych, soczystych pomidorów jest doskonałym i bardzo łatwym w przyrządzeniu daniem w sam raz na upał.
Opisywany przepis na sałatkę z arbuzów i pomidorów jest autorstwa Christophera Kimballa i dostępny jest również na stronie: 177milkstreet.com/ap.
Sałatka z arbuza i pomidorów z bazylią i kozim serem
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 250 g arbuza;
- 1 kg świeżych pomidorów;
- sól i pieprz;
- ¼ szklanki białego octu balsamicznego;
- 1 średnia szalotka;
- bazylia (lub zamiennie – mięta);
- oliwa extra-virgin;
- ½ szklanki koziego sera (lub np. mozarelli – w zależności od gustu).
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do robienia sałatki pokrojone arbuzy i pomidory przełóż na durszlak i dodaj ok. ½ łyżeczki soli – dzięki temu pozbędą się one nadmiaru wody a sałatka nie stanie się rozmoczona i gąbczasta. Pomidory obierz ze skórki, pozbądź się ich środka a resztę pokrój na około 2-3 cm kawałki. Szalotkę pokrój w cienkie płaty. W dużej misce wymieszaj ocet balsamiczny z szalotką i odstaw je na 10 minut. Odlej ocet i do szalotki dodaj arbuza oraz pomidory i porwane listki bazylii (jeśli są duże). Polej oliwą i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj szczyptę soli i pieprzu. Po wymieszaniu dodaj na samą górę pokruszony kozi ser i gotowe!
Zobacz też: