Przepis na prawdziwą włoską pizzę Margherita

Pizza Margherita. Fot. Wikimedia Commons

Dowiedz się, jak przyrządzić prawdziwą włoską Margheritę. Przepis autorstwa Thoma i Jamesa Elliotów z ich nowej książki „Pizza”.

Margherita to najsłynniejsza i najprostsza w przyrządzeniu pizza na świecie. Zamawiając ją możemy się dowiedzieć, czy kucharz potrafi piec. W tym przypadku nie ma nic do ukrycia – niewielka ilość składników i dodatków nie zamaskuje braku umiejętności.

Pizza Margherita – jak upiec prawdziwą włoską pizzę

Sos pomidorowy:

Składniki:

  • 400 g pomidorów dobrej jakości (mogą być z puszki);
  • szczypta soli morskiej.

Sposób przyrządzania:

W dużej misce zmiażdż pomidory ręcznie (tak robi się według „starej szkoły” w Neapolu). Jeśli zmiksujesz je w robocie kuchennym, to pozbawisz sos tekstury. Gdy już zmiażdżysz pomidory, dodaj sól i gotowe! Czysty, nie przekombinowany sos.

Ciasto:

(Dobra rada: zważ wszystkie składniki przed rozpoczęciem).

  • 1 kg mąki typu 00 (idealna byłaby mąka „błękitna” Caputo);
  • 2/3 łyżki stołowej drożdży (około 2 g);
  • 620 ml chłodnej wody;
  • 30 g dobrej soli morskiej.

Sposób przyrządzania:

  1. Na środku czystego stołu uformuj górę z mąki. Za pomocą dłoni wydrąż głęboki dół na środku tej góry, tworząc z niej krater.
  2. Ukrusz drożdże w pojemniku z wodą i dokładnie rozdrobnij je ręką tak, żeby się całkowicie rozpuściły. Teraz jedną trzecią tej wody z drożdżami wlej do krateru z mąki. Używając końcówek palców zacznij powoli mieszać roztwór z mąką. Do wody na środku krateru zbieraj coraz więcej mąki z jego „ścian”. Mieszanina na środku będzie coraz bardziej gęstnieć. Gdy osiągnie konsystencję owsianki, dodaj trochę wody. Nie pozwól, żeby stało się zbyt gęste zbyt wcześnie, bo wtedy trudno będzie dodać resztę wody. Cały czas dodawaj mąki po trochu do zgęstnienia, a potem dolewaj z wyczuciem wody i wyrabiaj dalej, aż zużyjesz resztę wody.
  3. Gdy ciasto wciąż będzie bardzo mokre, posyp je solą. Dzięki temu rozpuści się ona równo w cieście. Teraz użyj obu dłoni, żeby dosypać resztę mąki pozostałej na stole do formowanego ciasta.
  4. Ugniataj ciasto używając kantu swojej dłoni: jedną ręką trzymaj ciast a drugą je rozciągaj i zwijaj z powrotem. Z każdym kolejnym rozciąganiem ciasto będzie się robić coraz mocniejsze. Ugniataj i rozciągaj je w ten sposób przez około 8 minut, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. W dotyku będzie też mocniejsze i elastyczne.
  5. Teraz niech ciasto odpocznie przez 10 minut: przykryj je czystą ścierką do naczyń lub kawałkiem tkaniny, żeby się nie wysuszyło. Następnie podziel duży kawał ciasta na kilka mniejszych porcji – każda z nich powinna ważyć około 230 g. Wyłóż te kulki ciasta na tacę w odstępach około 3 cm od siebie. Zawiń je od góry folią plastikową.
  6. Zostaw ciasto w temperaturze pokojowej na około 6 godzin, żeby się rozszerzyło i praktycznie podwoiło swoją objętość. Teraz włóż je do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na około 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, zanim zaczniesz robić z nich pizzę.
    Pieczenie pizzy

Pizza Margherita – potrzebne składniki:

  • 1 kulka przyrządzonego wcześniej ciasta na pizzę;
  • 80 g przyrządzonego wcześniej sosu pomidorowego;
  • 4-5 listków bazylii;
  • parmezanl;
  • łyżka stołowa oliwy z oliwek;
  • 80 g mozzarelli – podartej lub pokrojonej.

Przyrządzanie pizzy Margherita:

  1. Rozpal piecyk do najwyższej możliwej temperatury i ustaw blachę do ciasta (lub kamień do pizzy) na najwyższym poziomie piecyka i daj jej się bardzo mocno nagrzać.
  2. W tym czasie rozpłaszcz i rozciągnij kulkę ciasta do kształtu cienkiego placka około 25 cm średnicy.
  3. Wyjmij nagrzaną blachę z piecyka i połóż na niej rozpłaszczony placek ciasta. Używając łyżki nałóż na ciasto sos pomidorowy, zaczynając od środka i kolistymi ruchami rozprowadzaj sos coraz bardziej na zewnątrz.
  4. Posyp pizzę listkami bazylii (gdyby ułożyć listki bazylii na sam koniec, mogą się spalić). Następnie posyp wszystko startym parmezanem i pokrop oliwą z oliwek. Na koniec dodaj kawałki mozzarelli i włóż blachę do piekarnika na najwyższym poziomie.
  5. Pizza będzie gotowa po około 1-2 minutach.

Smacznego!

Powiązane

Polskie piosenki świąteczne [TOP 5]

Zaparcia – co jeść, a czego unikać

Najlepsze westerny w historii kina

2 komentarze

Omlet po francusku na 3 sposoby » Radio Pogoda - wiadomości, porady, informacje - słuchaj radia 3 sierpnia 2021 - 15:13
[…] Kuchnia […]
Przepis na pieczeń wołową w dwóch odsłonach » Radio Pogoda - wiadomości, porady, informacje - słuchaj radia 4 sierpnia 2021 - 12:07
[…] Kuchnia […]
Dodaj komentarz