Przepis na ogórki w occie, czyli konserwowe

Sezon ogórkowy to dobra okazja, aby zrobić z nich przetwory na zimę. Sprawdź nasz przepis na ogórki w occie, czyli konserwowe.

Jak wybrać ogórki

Do zrobienia ogórków w occie wybieramy mniejsze, twarde sztuki. Niektóre sklepy oferują już przesortowane ogórki do zalewy octowej, ale jeśli nie masz takiej możliwości – po prostu powybieraj ze skrzynki z warzywami te, które są drobniejsze. Dzięki temu wyciągniesz zimą ze słoika małe, chrupiące ogóreczki.

Ogórki w occie – składniki

Przygotuj:

  • 3 kilo ogórków
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • 4 ząbki czosnku
  • ziarna gorczycy
  • mały korzeń chrzanu
  • opcjonalnie – marchewkę lub paprykę
  • cukier i sól

Przepis na ogórki w occie

Ogórki umyj i ułóż bardzo ciasno w słoikach. Do każdego słoika wrzuć kilka ziaren pieprzu, gorczycy i dwa ziarenka ziela angielskiego, po listku laurowym, pół ząbka obranego czosnku, 3 plasterki marchewki lub papryki, mały kawałek chrzanu. Wodę wymieszaj z octem w proporcji 10 łyżek octu na litr, dodaj 4 łyżki cukru i łyżkę soli i całość zagotuj. Tak przygotowaną zalewą zalej słoiki z ogórkami, zakręć i pasteryzuj przez 5 minut. Pasteryzacja polega na gotowaniu słoików w garnku z wrzącą wodą.

Do czego ogórki konserwowe?

Ogórki konserwowe świetnie nadają się do obiadu, na kanapki i jako dodatek do sałatek. Dobrze komponują się z mięsem, jajkami oraz z tuńczykiem a także z rybą wędzoną. Smacznego!

ZOBACZ TEŻ:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi