Dowiedz się, jak zrobić mochi – japoński deser, który zyskuje coraz większa popularność w naszym kraju. Przedstawiamy przepis na mochi do którego potrzeba tylko… kuchenki mikrofalowej.
Japońska kuchnia jest znacznie bogatsza niż się powszechnie uważa i oferuje smakoszom nie tylko słynne sushi czy owoce morza. Jednym z japońskich przysmaków są ciasteczka zwane mochi. Prezentujemy przepis na ten smakołyk.
Co to jest mochi?
Z reguły są to ryżowe ciasteczka, które jada się głównie w Nowy Rok, co jest rytuałem mającym przynosić szczęście. W Japonii traktowane są jako deser świąteczny, jednak w sklepach dostępne są przez cały rok. Choć traktuje się je jako deser, to występują one nie tylko w słodkim wariancie. Można je też serwować z fasolowym nadzieniem jako uzupełnienie głównego posiłku. Przygotowuje się je z mąki ryżowej zwanej mochiko albo specyficznej odmiany ryżu, który po rozgotowaniu staje się kleisty i przemienia w ciasto, które można uformować w ten sam sposób, jak ma to miejsce w przypadku mąki.
Składniki do mochi:
- 1 szklanka słodzonej pasty z czerwonej fasoli;
- 1 szklanka mąki ryżowej mochiko;
- 1 szklanka wody;
- 1 łyżeczka sproszkowanej zielonej herbaty (matcha);
- ¼ szklanki cukru;
- pół szklanki skrobi kukurydzianej (do podsypywania).
Mochi – przepis
Zanim zaczniesz przygotowywać mochi, pastę z czerwonej fasoli uformuj w 8 kulek, zawiń w aluminiową folię i następnie umieść ją w zamrażalniku na co najmniej godzinę. W plastikowej misce dokładnie wymieszaj mąkę ze sproszkowaną herbatą, a następnie z wodą i potem – z cukrem. Mieszaj, dopóki nie osiągniesz jednolitej masy. Owiń miskę plastikową folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty i 30 sekund. Wyjmij zmrożoną masę fasolową z zamrażalnika i odstaw na bok w temperaturze pokojowej. Podgrzaną masę mączną wyjmij z mikrofalówki, zamieszaj i wstaw do mikrofali ponownie, na 15 do 30 sekund.
Na czystej, płaskiej powierzchni rozsyp skrobię. Z masy mącznej w misce wyjmij około 2 łyżki stołowe masy i sformuj z niej płaski okrąg. Na środku ciasta umieść jedną z 8 części pasty fasolowej. Zawiń ciasto wokół tego nadzienia tak, żeby całkowicie je zakryć i ściśnij całość na górze, żeby się nie rozpadła. Posyp całość szczyptą skrobi. Tak samo postępuj z kolejnymi mochi.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
Sprawdź też: