Przepis na młodą kapustę z koperkiem

Najpierw należy poszatkować młodą kapustę. Fot. Envato

Młoda kapusta z koperkiem to klasyczne danie o tej porze roku. Jadają ją i weganie, i mięsożercy, a dbający o linię mogą ją przyrządzić w wersji light bez zasmażki. Sprawdź nasz prosty przepis.

Poniższy przepis na młodą kapustę z koperkiem jest wersją podstawową, wegańską. Osoby jedzące mięso mogą ją przyrządzić na bulionie mięsnym z kawałkami piersi indyka lub innego rodzaju mięsa albo z dodatkiem wędzonego boczku.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • ok. 1 szklanki bulionu (dla wegan – warzywny),
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek dymki,
  • przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz, szczypta cukru
  • ewentualnie wędzona papryka,
  • ew. zasmażka z 1 łyżki mąki i 2 łyżek oleju lub masła

Młoda kapusta z koperkiem – sposób przyrządzenia

  • Odrywamy i odrzucamy zewnętrzne uszkodzone liście.
  • Przekrawamy główkę kapusty na pół i każdą połówkę drobno szatkujemy.
  • Do garnka wlewamy gorący bulion, dodajemy poszatkowaną kapustę, szczyptę pieprzu, soli, cukru i ewentualnie paprykę wędzoną (ćwierć łyżeczki). Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Powinno to zająć kilka minut, zwykle nie więcej niż 10. Gdyby wcześniej wygotował się bulion – uzupełniamy go wodą, żeby kapusta się nie przypaliła.
  • Siekamy dymkę i dodajemy do garnka z kapustą. Mieszamy.
  • Drobno siekamy pęczek koperku i dodajemy do kapusty pod sam koniec gotowania. Mieszamy.
  • Próbujemy i ewentualnie dodajemy do smaku więcej przypraw.

Co jeszcze możemy dodać do młodej kapusty

  • Jeśli chcemy zagęścić naszą kapustę, na patelni robimy zasmażkę z ok. 1 łyżki mąki podsmażonej na 2 łyżkach oleju albo masła, albo 1 łyżki oleju i 1 łyżki masła. Gorącą zasmażkę dodajemy do kapusty przed końcem gotowania, najlepiej przed dodaniem koperku.
  • Jeśli chcemy, żeby nasza potrawa była bardziej wyrazista, możemy dodać pomidorów. Można od razu na początku gotowania dodać 1-2 świeże pomidory pokrojone w kostkę lub pół puszki pomidorów krojonych.
  • Jeśli lubimy młodą kapustę z koperkiem z dodatkiem wędzonego boczku: kroimy boczek w drobną kostkę, podsmażamy ok. 5 minut na gorącej patelni i dodajemy do garnka z kapustą pod koniec gotowania, przed koperkiem. Jeśli chcemy dodać i boczek, i zasmażkę, możemy wsypać łyżkę mąki na patelnię z podsmażonym boczkiem.
    Weganie mogą użyć boczku wegańskiego.

Przeczytaj też:

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!


Powiązane

Quiz: “Lokomotywa” i inne wiersze Brzechwy. Jak dobrze pamiętasz ukochane rymowanki z dzieciństwa?

Wyniki Lotto 13.08.2022, godz. 14.00, sobota [Multi Multi, Kaskada, Super Szansa]

15 sierpnia 2022 – czy to dzień wolny? Czy sklepy będą otwarte?

2 komentarze

Łosoś na parze z koperkiem – przepis – Radio Pogoda – wiadomości, porady, informacje – słuchaj radia 21 maja 2022 - 07:08
[…] Kuchnia […]
Ryż z jabłkami: Przepis dla oszczędnych (do 2,5 zł/porcja) – Radio Pogoda – wiadomości, porady, informacje – słuchaj radia 23 maja 2022 - 18:22
[…] Kuchnia […]
Dodaj komentarz