Pyszne kruche ciastka [Przepis]

Kruche ciastka – lepsze niż kupne, bo zrobione we własnym domu. Wypróbuj przepis na pyszne ciasteczka dla każdego.

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, więc warto oprócz doskonałej sałatki warzywnej czy zupy wigilijnej pomyśleć też o czymś na słodko. Postarajmy się więc dodać naszemu życiu choć trochę radości. A co podnosi na duchu bardziej niż pyszne, własnoręcznie przygotowane ciasteczka? Poniżej opisujemy, jak je przygotować we własnej kuchni.

Składniki na kruche ciastka:

  • 300 g mąki krupczatki;
  • 150 g masła;
  • 50 g margaryny;
  • 100 g cukru pudru;
  • 50 g zwykłego cukru;
  • 3 żółtka;
  • 1 białko jajka do posmarowania;
  • skórka cytryny.

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsypać do miski. Dodać do niej pokawałkowane masło i margarynę. Dodać surowe żółtka, cukier puder oraz starką skórkę cytrynową. Taką masę zagniatamy przez około 10-15 minut, aż uformujemy jednolitą masę. Jeśli podczas zagniatania ciasto będzie zbytnio kleiło się nam do rąk, dodajmy nieco mąki i ugniatajmy dalej, aż uzyskamy właściwą konsystencję. Ugniecione ciasto należy pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i na 10 minut odstawić do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Przy użyciu foremek do ciastek lub noża wykroić kształty, jakie docelowo będą miały kruche ciastka.

Wykrojone ciastka układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze. Rozgrzewamy porządnie piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciastka smarujemy z wierzchu białkiem z jajek. Jeśli chcemy, możemy też posypać je dodatkami, np. wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi, albo pozostawić bez dodatków. Posypujemy ciastka zwykłym cukrem. Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut (jeśli wyszły nam cieńsze, skracamy czas pieczenia). Gotowe ciastka układamy do wystygnięcia i serwujemy. Ciastka, które zostaną, należy przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w zakręconym słoiku lub porcelanowym pojemniku z pokrywką.

Szukasz chwili wytchnienia? Słuchaj Radia Pogoda!

Sprawdź też:

Kruche ciasteczka - co warto wiedzieć

Czy do wyrobienia kruchych ciasteczek potrzebne jest mleko?

Nie, wystarczy mąka krupczatka, masło, margaryna i jajka.

Co dać na wierzch kruchych ciastek

Dodatki zależą tylko od Ciebie - można nic nie dawać, albo pokryć je posypką lub lukrem.

Jak przechowywać kruche ciastka?

Przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w zakręconym słoiku lub porcelanowym pojemniku z pokrywką.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi