Przepis idealny na jesień. Poznaj prosty sposób na upieczenie jesiennych warzyw tak, by przygotować idealny obiad dla całej rodziny na tę porę roku.
Zaledwie kilka składników, dwa-trzy proste kroki i można się cieszyć pysznym, zdrowym daniem, idealnym na jesień. Można je traktować jako przystawkę, ale też – po dodaniu ryżu lub komosy ryżowej – zrobić z tego danie główne. Prawdziwą gwiazdą tego przepisu jest jarmuż. Dzięki pieczeniu zyskuje doskonałą kruchość i łączy ze sobą wszystkie smaki.
Przepis na pieczone jesienne warzywa:
Składniki
- pół kilograma pomidorów pokrojonych na ćwiartki;
- obrana i pokrojona w kostkę dynia (2 szklanki);
- 2 duże marchewki – obrane i pokrojone w około 2 cm plasterki;
- 2 pasternaki – obrane i pokrojone w około 2 cm plasterki;
- jarmuż – opłukany i posiekany;
- 3 łyżki stołowe oliwy;
- 1 łyżeczka do herbaty suszonego rozmarynu;
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku.
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Rozgrzej piecyk do temperatury 230°C. Dwie duże blachy do pieczenia wysmaruj oliwą. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki – pokrojone warzywa, oliwę, rozmaryn, czosnek, sól i pieprz. Najlepiej wszystko wymieszać rękami, dzięki czemu łatwiej będzie nam wszystko pokryć oliwą i przyprawami. Kiedy wszystkie warzywa będą już pokryte równą warstwą oliwy i przypraw, rozłóż je równo na blachach i wstaw je do rozgrzanego piecyka na 15 minut. Obie blachy piecz jednocześnie na dwóch różnych wysokościach. Po kwadransie wyjmij blachy, wymieszaj warzywa, które się na nich znajdują i ponownie włóż do piecyka, tym razem zamieniając blachy miejscami, żeby wszystko upiekło się równomiernie. Piecz kolejne 15 minut. Gotowe danie wystarcza dla 6 osób.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Sprawdź też:
Dodaj komentarz