Przepis na jesień: pieczone warzywa - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na jesień: pieczone warzywa

Przepis na jesień: pieczone warzywa

,

Przepis idealny na jesień. Poznaj prosty sposób na upieczenie jesiennych warzyw tak, by przygotować idealny obiad dla całej rodziny na tę porę roku.

Zaledwie kilka składników, dwa-trzy proste kroki i można się cieszyć pysznym, zdrowym daniem, idealnym na jesień. Można je traktować jako przystawkę, ale też – po dodaniu ryżu lub komosy ryżowej – zrobić z tego danie główne. Prawdziwą gwiazdą tego przepisu jest jarmuż. Dzięki pieczeniu zyskuje doskonałą kruchość i łączy ze sobą wszystkie smaki.

Przepis na pieczone jesienne warzywa:

Składniki

  • pół kilograma pomidorów pokrojonych na ćwiartki;
  • obrana i pokrojona w kostkę dynia (2 szklanki);
  • 2 duże marchewki – obrane i pokrojone w około 2 cm plasterki;
  • 2 pasternaki – obrane i pokrojone w około 2 cm plasterki;
  • jarmuż – opłukany i posiekany;
  • 3 łyżki stołowe oliwy;
  • 1 łyżeczka do herbaty suszonego rozmarynu;
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku.
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Rozgrzej piecyk do temperatury 230°C. Dwie duże blachy do pieczenia wysmaruj oliwą. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki – pokrojone warzywa, oliwę, rozmaryn, czosnek, sól i pieprz. Najlepiej wszystko wymieszać rękami, dzięki czemu łatwiej będzie nam wszystko pokryć oliwą i przyprawami. Kiedy wszystkie warzywa będą już pokryte równą warstwą oliwy i przypraw, rozłóż je równo na blachach i wstaw je do rozgrzanego piecyka na 15 minut. Obie blachy piecz jednocześnie na dwóch różnych wysokościach. Po kwadransie wyjmij blachy, wymieszaj warzywa, które się na nich znajdują i ponownie włóż do piecyka, tym razem zamieniając blachy miejscami, żeby wszystko upiekło się równomiernie. Piecz kolejne 15 minut. Gotowe danie wystarcza dla 6 osób.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Sprawdź też:

Autor:

Zobacz więcej >