Przepis na barszcz ukraiński (II) - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na barszcz ukraiński (II)

Przepis na barszcz ukraiński (II)

,

Sprawdź alternatywny przepis na barszcz ukraiński. Przedstawiamy sposób przyrządzenia wieloskładnikowej, pysznej i sycącej zupy z Ukrainy.

Przepis pochodzi z książki „365 zup”, Biruta Markuza-Bieniecka (wyd. Watra, Warszawa 1980).

Składniki:

  • szklanka białej fasoli;
  • 200 g wędzonego boczku lub żeberek;
  • 200 g parówek;
  • 4 niewielkie czerwone buraczki;
  • włoszczyzna;
  • 2-3 ziemniaki;
  • przecier pomidorowy;
  • sok z cytryny;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz;
  • cukier
  • kieliszek czerwonego, wytrawnego wina;
  • filiżanka kwaśnej śmietany;
  • koperek (pęczek);
  • 2 l wody.

Sposób przygotowania:

Dzień przed gotowaniem wsyp umytą fasolę do rondla, zalej wodą i zostaw tak na całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie ugotuj fasole, dodając do boczek. Kiedy fasola zrobi się już niemal miękka, dodaj do niej pokrojone słupki: marchewkę, seler, pietruszkę i 1 buraka oraz dodaj związany nitką por. Po około 5 minutach dodaj do nich obrane i pokrojone ziemniaki.

Do osobnego garnka wlej 0,5 l wody, zagotuj a następnie włóż 3 pozostałe buraki, starte uprzednio na grubej tarce. Dodaj też trochę soku z cytryny. Kiedy już powstanie z tego wywar, odcedź go, dodaj do gotujących się warzyw i dodaj jeszcze przecier pomidorowy. Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem, zmiażdżonym czosnkiem, czerwonym winem i jeszcze dodatkowo sokiem z cytryny. Kiedy zupa będzie już gotowa, przed podaniem dołóż do niej jeszcze pokrojone parówki i ugotowany boczek oraz dopraw śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego!

Czytaj też:

Autor:

Zobacz więcej >