Sprawdź alternatywny przepis na barszcz ukraiński. Przedstawiamy sposób przyrządzenia wieloskładnikowej, pysznej i sycącej zupy z Ukrainy.
Przepis pochodzi z książki „365 zup”, Biruta Markuza-Bieniecka (wyd. Watra, Warszawa 1980).
Składniki:
- szklanka białej fasoli;
- 200 g wędzonego boczku lub żeberek;
- 200 g parówek;
- 4 niewielkie czerwone buraczki;
- włoszczyzna;
- 2-3 ziemniaki;
- przecier pomidorowy;
- sok z cytryny;
- 2-3 ząbki czosnku;
- sól i pieprz;
- cukier
- kieliszek czerwonego, wytrawnego wina;
- filiżanka kwaśnej śmietany;
- koperek (pęczek);
- 2 l wody.
Sposób przygotowania:
Dzień przed gotowaniem wsyp umytą fasolę do rondla, zalej wodą i zostaw tak na całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie ugotuj fasole, dodając do boczek. Kiedy fasola zrobi się już niemal miękka, dodaj do niej pokrojone słupki: marchewkę, seler, pietruszkę i 1 buraka oraz dodaj związany nitką por. Po około 5 minutach dodaj do nich obrane i pokrojone ziemniaki.
Do osobnego garnka wlej 0,5 l wody, zagotuj a następnie włóż 3 pozostałe buraki, starte uprzednio na grubej tarce. Dodaj też trochę soku z cytryny. Kiedy już powstanie z tego wywar, odcedź go, dodaj do gotujących się warzyw i dodaj jeszcze przecier pomidorowy. Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem, zmiażdżonym czosnkiem, czerwonym winem i jeszcze dodatkowo sokiem z cytryny. Kiedy zupa będzie już gotowa, przed podaniem dołóż do niej jeszcze pokrojone parówki i ugotowany boczek oraz dopraw śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego!
Czytaj też: