Prawdziwa grochówka wojskowa – przepis

„Łyżka ma stać na baczność” – prawdziwa grochówka wojskowa musi spełniać ten rozkaz. Sprawdź oryginalny przepis na to kultowe danie.

Jedni jedli ją w wojsku, inni na plenerowych imprezach. Prawdziwa grochówka wojskowa owiana jest legendą – gęsta, sycąca, aromatyczna, najlepiej smakuje w plenerze. Ale to nie znaczy, że nie możesz przygotować jej w domu. Zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym będzie świetnym pomysłem na rozgrzewający obiad. Legenda głosi, że żołnierze do swojej grochówki dodają szyszkę sosnową, ale to raczej ich wojskowy żart. Szyszki były w zupie jedynie, gdy przypadkiem wpadły do kotła na poligonie, nikt nimi specjalnie smaku zupy nie poprawiał. Nie wrzucaj więc szyszek do swojego obiadu, ale podkreśl, że rodzina je grochówkę wojskową. To upoważni cię do wydania poobiedniego rozkazu” Pozmywać marsz!”

Składniki

Aby zrobić prawdziwą grochówkę wojskową, przygotuj:

  • pół kg schabu, żeberek lub mięsa do zupy
  • 1 kg kiełbasy
  • pół kg wędzonego boczku
  • 700 g łuskanego grochu
  • 4 ziemniaki ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: 4 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, sól i pieprz do smaku

Prawdziwa grochówka wojskowa – przepis

Groch zalej wodą i zostaw na noc. Nadrugi wlej do dużego garnka 3 litry wody, namoczony groch, liście laurowe i ziele angielskie, gotuj powoli, aż groch zmięknie, po pół godzinie dorzuć do niego mięso i gotuj dalej. Wywar mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypalił. W tym czasie posiekaj cebulę, pokrój boczek i kiełbasę, ziemniaki i warzywa, czosnek wyciśnij przez wyciskarkę. Pokrojone jarzyny wrzuć do wywaru z grochem i gotuj, cebulkę zeszklij na oleju dodając na koniec czosnek. Na oddzielnej patelni przysmaż boczek i pokrojoną kiełbasę, dodaj wszystko do wywaru, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. smacznego!

ZOBACZ TEŻ:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi