Żeberka w sosie śliwkowym to pomysł na dość tani, choć nie szybki obiad. Nie wymagają zbyt wiele pracy, za to są czasochłonne, ale warto.
Aromatyczne i soczyste żeberka są świetnym pomysłem na obiad – nawet taki proszony. Ważne jest jednak to, aby zacząć je przygotowywać odpowiednio wcześniej, bo aby osiągnęły pełnię smaku, muszą długo leżeć w marynacie a potem długo się piec. Dlatego warto je zamarynować nawet dzień wcześniej, a potem już wszystko robi się samo. Nie jest to z pewnością danie dietetyczne, ale z pewnością sycące i rozgrzewające, idealne na jesień i zimę.
Składniki
Aby upiec żeberka w sosie śliwkowym, przygotuj:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- pół szklanki powideł śliwkowych
- 6 – 8 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki czerwonej, słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka pieprzu
- opcjonalnie – łyżeczka chili
Przepis na żeberka w sosie śliwkowym
Wymieszaj składniki marynaty, czyli wszystkie oprócz żeberek, czosnek powinien być rozgnieciony. Żeberka pokrój na kawałki i zalej marynatą najlepiej w naczyniu żaroodpornym, następnie wymieszaj je tak, by wszystkie kawałki mięsa były pokryte marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień zacznij piec mięso 3,5 godziny przed podaniem. Nastaw piekarnik na 160 stopni i piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po 3 godzinach możesz zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez pół godziny w 180 stopniach tak, by zgęstniał sos. Podawaj z ziemniakami i surówką z kapusty lub z ogórkami kiszonymi. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: