Pomidory a rak prostaty

Likopen zawarty w pomidorach zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Fot. Pixabay

Likopen zawarty w pomidorach obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty. Mało tego, także osoby, które już zachorowały, mogą skorzystać z jego dobroczynnego działania.

Odpowiednia ilość likopenu zawarta w pomidorach zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty o blisko o jedną trzecią. Z kolei gdy ktoś już jest chory, dieta bogata w likopen może wspomóc leczenie. Tak wynika z badań przeprowadzonych wśród mężczyzn, którym z powodu tej choroby trzeba było usunąć gruczoł krokowy.

Badania naukowe: likopen a rak prostaty

Chorzy bez przerzutów otrzymywali suplement likopenu – 30 miligramów codziennie przez 3 tygodnie przed chirurgicznym usunięciem prostaty. Ci, którzy przyjmowali likopen, mieli mniejsze guzy oraz mniejsze stężenie PSA niż osoby, które go nie otrzymywały.

Inne badanie natomiast przeprowadzono wśród chorych na raka prostaty bez przerzutów. Wykazało ono, że u tych pacjentów, którzy przyjmowali suplement likopenu w ilości 10 miligramów dziennie przez rok, wolniej wzrastało stężenie PSA we krwi po leczeniu. A więc stale i niezmiennie powtarzam:

Panowie, jedzcie pomidory!

Już dwa posiłki tygodniowo złożone z przetworów pomidorowych pozwalają zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka prostaty o 20 procent. A co dla pań? U nich jedzenie pomidorów także zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.

Przeczytaj też:

Powiązane

Kiedy wypada pełnia Księżyca w październiku 2022?

Wyniki Lotto 7.10.2022, piątek [Multi Multi, Kaskada, Mini Lotto, Super Szansa, Ekstra Pensja] i EuroJackpot

Quiz: Jak dobrze pamiętasz telewizyjne gwiazdy PRL?