Płatki to owsiane to produkt zdecydowanie wielozadaniowy. Można je jeść, piec lub zrobić z nich maseczkę. Zobacz, jakie mają właściwości.
Wytwarza się je z owsa zwyczajnego. W sprzedaży dostępne są 3 rodzaje (w zależności od stopnia przetworzenia produktu). Mamy więc płatki owsiane:
- zwykłe, czyli poddane najmniejszej obróbce hydrotermicznej – do przygotowania posiłku konieczne jest ich gotowanie
- górskie, czyli o większym stopniu przetworzenia – w celu przygotowania do spożycia wystarczy je zagotować
- błyskawiczne, czyli gotowe do spożycia na zimno – odznaczają się niższą wilgotnością
Płatki owsiane – właściwości
Warto zacząć od tego, że zaliczamy je do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz wartości odżywczych ma także działanie prozdrowotne. Do korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego spożywania płatków owsianych możemy zaliczyć m.in. regulację stężenia cholesterolu, poprawę metabolizmu węglowodanów czy obniżenie nadciśnienia.
Ich wartość energetyczna (dla ok. 50 g suchego produktu) to około 230 kcal. Warto dodać, że 30-33 g to węglowodany złożone. Natomiast pozostałe składniki odżywcze to tłuszcze (3,5 g) oraz białko (7-8 g). Płatki owsiane są również źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Ponadto znajdują się w nich także takie minerały jak mangan, fosfor, magnez, potas, żelazo i cynk.
Płatki owsiane świetnie sprawdzą się w diecie osób borykających się z problemami jelitowymi, takimi jak np. zaparcia. Warto również zaznaczyć, że zawarta w nich rozpuszczalna frakcja błonnika w postaci β -glukanów potrafi chronić śluzówkę jelit przed toksynami. Ponadto owies uważany jest za wspaniały prebiotyk, który wspomaga rozwój korzystnych bakterii jelitowych.
Co więcej płatki owsiane wpływają pozytywnie na regulację gospodarki lipidowej i węglowodanowej organizmu. Co więcej, ich regularne spożywanie daje efekt pobudzający, poprawiający koncentrację oraz zmniejszajacy uczucie zmęczenia i senności.
Warto również zaznaczyć, że produkty owsiane polecane są także osobom cierpiącym na cukrzycę. Mają niski indeks glikemiczny (surowe 40, po ugotowaniu ok. 50-60), a także obniżają poziom glukozy we krwi.
Zobacz też:
W kuchni
Oczywiście najczęściej wykorzystuje się je do robienia owsianki. Warto jednak zaznaczyć, że kulinarne zastosowanie produktów owsianych jest o wiele szersze. Wypieka się z nich ciasta (np. parkin, czyli brytyjskie miękkie ciasto robione z płatków owsianych oraz podobnego do melasy czarnego syropu), ciasteczka (np. australijskie anzac biscuits wypiekane z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syrop), a także spody do mazurków i kruszonki. Ponadto często są także składnikiem różnego rodzaju pieczywa.
Ostatnimi czasy zyskały także dużą popularność w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Używa się ich np. jako składnik kotletów wegetariańskich i panierek. Ponadto przyrządza się z nich m.in. placki typu amerykańskich pancakes oraz nasze swojskie racuchy. Warto dodać, że w niektórych regionach Polski z płatków owsianych wytwarza się zakwas na żurek.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!