Pesto - co to jest? jak zrobić? - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Pesto – co to jest? jak zrobić?

Pesto – co to jest? jak zrobić?

,

Pesto to popularny zielony sos pochodzący z włoskiego miasta Genua. Jest pyszne i aromatyczne. Sprawdź, jak zrobić je w domu. 

Tradycyjnie składa się głównie z bazylii. Oryginalne pesto wytwarzane jest w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych, czosnku i soli. Warto dodać, że istnieje także sycylijska odmiana pesto, które jest czerwone, ponieważ zawiera suszone w słońcu pomidory

Pesto – czy jest zdrowe?

Warto włączyć ten włoski sos do codziennej diety ze względu na jakie prozdrowotne właściwości. Zawarte w pesto orzechy są są źródłem białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak zaznaczyć, że jest to produkt o wysokiej kaloryczności i zawartości tłuszczu. Natomiast oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i orzechy sprawiają, że w sos ten zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone. 

Co ważne, tradycyjne składniki sosu można bez problemu zastąpić innymi. Jeśli nie tolerujemy nabiału pod postacią parmezanu (czy innego sera) możemy użyć jako zamiennika płatków drożdżowych. 

Jak zrobić?

Tak naprawdę współczesnych wersji pesto jest wiele. Nie trzeba ograniczać się do tradycyjnej receptury. Zwłaszcza, że improwizacja w kuchni jest jak najbardziej wskazana. Dzięki temu sprawdzamy, co nam najbardziej smakuje i poznajemy nowe sposoby na przyrządzenie banalnego, wydawać by się mogło, dania.

Pesto z bazylii i pietruszki

W tej wersji sosu łączymy dwie zielone rośliny o nieco różnych smakach. Do przygotowania sosu potrzebujemy:

  • natka pietruszki
  • kilkanaście listków bazylii
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • ok. 50 g parmezanu (można zastąpić płatkami drożdżowymi)
  • ok. 50 g orzeszków pinii (można zastąpić np. orzechami nerkowca)
  • sól, pieprz do smaku

Zrobienie pesto jest naprawdę banalnie proste. Należy połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy to zrobić w sposób tradycyjny, czyli rozetrzeć je w dużym moździerzu albo szybciej i wygodniej, czyli w blenderze.

Przepis:

  • Pietruszkę, bazylie i czosnek drobno siekamy. Orzeszki pinii prażymy lekko na patelni. Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika od blendera. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Blendujemy na gładką masę. 
  • Gotowe pesto możemy używać na przykład do kanapek lub makaronu.

Zobacz też:

Zobacz więcej >