Pasztet wielkanocny – jak zrobić go z mięsa, a jak bez? [PRZEPIS]

pasztet wege. Fot Weronika Krzton, unsplash

Wielkanoc bez pasztetu jest nie do pomyślenia. Aromat tej potrawy sprawia, że wiemy, że to już Święta. Pasztet klasyczny, wege, czy na szybko? Sprawdź, jak je zrobić.

Jaki jest pasztet idealny? Najlepiej wiedzą Francuzi.

Ta potrawa pojawiała się już w starożytnym Rzymie, ale to Francuzi doprowadzili ją do perfekcji. Francuscy kucharze sprowadzani byli na dwory całej Europy by zajmowali się przyrządzaniem pasztetów. Również polscy królowie korzystali z ich usług. To od nich wiemy, że idealny pasztet powinien być kruchy, ale się nie rozpadać, musi być soczysty, ale nie mokry a jego wierz ma być zarumieniony

Wersja klasyczna dla mięsożerców

Pasztet to wiele mięs – wieprzowe z łopatki, wołowe, może być kurze lub boczek. Zaletą tej potrawy jest to, że można tam wrzucić te kawałki mięsa, które zostały nam w lodówce. Oprócz mięsa przyda się też pół kilo wątróbki na każdy kilogram mięsa. Mięso (bez wątróbki) obsmażamy na słoninie, zalewamy wodą i dusimy razem z przyprawami takimi jak liście laurowe, czosnek i ziele angielskie, Wątróbkę smażymy z cebulą i czekamy aż całość wystygnie. Wtedy mielimy wszystko razem dodając gotowane warzywa i namoczoną w mleku czerstwą bułkę. Do masy dokładamy jajka, sól pieprz i gałkę muszkatołową i porządnie ją mieszamy. Potem pieczemy w foremkach w 180 stopniach przez godzinę

Pasztet w odsłonie wege

W wersji wege pasztetu mięso zastępujemy warzywami, najlepiej strączkowymi. Może to być fasola, ciecierzyca lub soczewica. Sprawdzą się też warzywa korzenne takie jak marchewka czy seler. Drobno skrojona marchew podsmażamy z cebulą, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości razem z ciecierzycą, soczewicą lub fasolą. Ważną rolę odgrywają tu przyprawy czyli pieprz, liść laurowy, ziele angielskie ale również papryka czy kurkuma. Gotujemy je tak, by dały się zblendować na pastę. Jeśli nie używamy jajek – rolę spoiwa odegra kasza jaglana, którą można gotować do bardzo miękkiej konsystencji. Wszystko mieszamy i pieczemy tak jak zwykły pasztet. Uwaga – taki pasztet kroimy dopiero po wystygnięciu.

Dla tych, którzy się spieszą

Nie masz czasu na gotowanie, czekanie aż ostygnie czy mielenie? Jest na to sposób. Kup zmielone mięso i wątróbkę. Mięso gotuj przez pół godziny z zielem angielskim liściem laurowym i pieprzem. Wątróbkę ugotuj oddzielnie, a potem zmiel i dodaj do mięsa. Dalej postępujemy jak z klasycznym pasztetem.

Z czym podawać pasztet?

Pasztet wielkanocny podajemy z ćwikłą z chrzanem lub z samym chrzanem, ale będzie do niego pasował również sos tatarski. Świetnie smakuje z żurawiną, czerwoną kapustą lub ogórkami konserwowymi czy też kiszonymi. W roli dodatku sprawdzi się również stara, dobra musztarda.

ZOBACZ TEŻ:

Powiązane

„Ślub od pierwszego wejrzenia” – sezon 8 odc. 5

Pogoda na środę 5 października. Alerty meteo i hydrologiczne IMGW

5 października: imieniny i święta typowe i nietypowe

2 komentarze

Jak zrobić kartkę wielkanocną? [Inspirujące pomysły] – Radio Pogoda – wiadomości, porady, informacje – słuchaj radia 16 marca 2022 - 05:54
[…] Kuchnia […]
Ciasta na wielkanocny stół – proste przepisy – Radio Pogoda – wiadomości, porady, informacje – słuchaj radia 17 marca 2022 - 12:24
[…] Kuchnia […]
Dodaj komentarz