Pasta z kurkumy – jak przygotować (przepis)

Warto mieć pastę z kurkumy w lodówce. Posłuży nam do szybkiego przyrządzenia złotego mleka, jako dodatek do herbatki na przeziębienie, napojów, owsianki czy innych potraw. Sprawdź, jak możesz ją ją przygotować.

Najprostsza uniwersalna pasta z kurkumy

Najprostszą pastę robi się z kurkumy w proszku, szczypty mielonego czarnego pieprzu i wody. Wystarczy wsypać kurkumę i pieprz do rondelka, zalać wrzątkiem i podgrzewać ok. 7-10 minut, często mieszając. W trakcie gotowania w razie potrzeby można dolewać wrzątku, ponieważ pasta bardzo szybko gęstnieje. Podgrzewając, trzeba zachować ostrożność i uważać na temperaturę – gorąca gęsta pasta może pryskać, a kurkuma, jak wiadomo, zostawia trudne do usunięcia żółte plamy.

Na początek warto zrobić niezbyt dużą ilość, np. z 2 łyżek kurkumy. Gotową pastę przechowujemy w zamykanym szklanym słoiczku w lodówce do 2 tygodni.

Można też przygotować pastę z kurkumy z dodatkiem cynamonu, imbiru i tłuszczu.

Wersja „na bogato”

Składniki pasty z dodatkami

  • 3 łyżki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno lub masła ghee
  • ok. 1/2 szklanki wrzątku (ew. więcej)

Sposób przygotowania

Tak jak w wypadku najprostszej pasty z kurkumy wsypujemy kurkumę, pieprz, cynamon i imbir do rondelka, zalewamy wrzątkiem i podgrzewamy ok. 7-10 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wrzątku. Jeśli używamy masła ghee, dodajemy je do gorącej pasty, jeśli używamy oleju tłoczonego na zimno, lekko studzimy i dodajemy go do ciepłej pasty. Mieszamy, aż tłuszcz rozpuści się i połączy z pastą. Przekładamy do szklanego słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Do czego używać pasty z kurkumy

Używamy jej do przyrządzenia złotego mleka – jeśli jest to wersja z tłuszczem, wystarczy dodać jej do gorącego mleka.

Pastę z kurkumy możesz także dodawać do:

  • jogurtu,
  • owsianki, jest to szczególnie wygodne, gdy przyrządzasz owsiankę z surowych płatków, bez gotowania,
  • smoothie, soków, herbatek i napojów
  • zup i innych potraw (wtedy używaj prostej pasty bez cynamonu i imbiru.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Przeczytaj też:

Co warto wiedzieć o paście z kurkumy

Co zawiera podstawowa wersja pasty z kurkumy?

Najprostszą pastę robi się z kurkumy w proszku, szczypty mielonego czarnego pieprzu i wody.

Jak długo powinno się gotować pastę z kurkumy?

Pastę z kurkumy gotujemy na małym ogniu ok. 7-10 minut,

Jak długo można przechowywać pastę z kurkumy?

Pastę z kurkumy można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi