Warto mieć pastę z kurkumy w lodówce. Posłuży nam do szybkiego przyrządzenia złotego mleka, jako dodatek do herbatki na przeziębienie, napojów, owsianki czy innych potraw. Sprawdź, jak możesz ją ją przygotować.
Najprostsza uniwersalna pasta z kurkumy
Najprostszą pastę robi się z kurkumy w proszku, szczypty mielonego czarnego pieprzu i wody. Wystarczy wsypać kurkumę i pieprz do rondelka, zalać wrzątkiem i podgrzewać ok. 7-10 minut, często mieszając. W trakcie gotowania w razie potrzeby można dolewać wrzątku, ponieważ pasta bardzo szybko gęstnieje. Podgrzewając, trzeba zachować ostrożność i uważać na temperaturę – gorąca gęsta pasta może pryskać, a kurkuma, jak wiadomo, zostawia trudne do usunięcia żółte plamy.
Na początek warto zrobić niezbyt dużą ilość, np. z 2 łyżek kurkumy. Gotową pastę przechowujemy w zamykanym szklanym słoiczku w lodówce do 2 tygodni.
Można też przygotować pastę z kurkumy z dodatkiem cynamonu, imbiru i tłuszczu.
Wersja „na bogato”
Składniki pasty z dodatkami
- 3 łyżki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1,5 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno lub masła ghee
- ok. 1/2 szklanki wrzątku (ew. więcej)
Sposób przygotowania
Tak jak w wypadku najprostszej pasty z kurkumy wsypujemy kurkumę, pieprz, cynamon i imbir do rondelka, zalewamy wrzątkiem i podgrzewamy ok. 7-10 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wrzątku. Jeśli używamy masła ghee, dodajemy je do gorącej pasty, jeśli używamy oleju tłoczonego na zimno, lekko studzimy i dodajemy go do ciepłej pasty. Mieszamy, aż tłuszcz rozpuści się i połączy z pastą. Przekładamy do szklanego słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Do czego używać pasty z kurkumy
Używamy jej do przyrządzenia złotego mleka – jeśli jest to wersja z tłuszczem, wystarczy dodać jej do gorącego mleka.
Pastę z kurkumy możesz także dodawać do:
- jogurtu,
- owsianki, jest to szczególnie wygodne, gdy przyrządzasz owsiankę z surowych płatków, bez gotowania,
- smoothie, soków, herbatek i napojów
- zup i innych potraw (wtedy używaj prostej pasty bez cynamonu i imbiru.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Przeczytaj też:
- Kurkuma – właściwości i zastosowanie
- Złote mleko z kurkumą – jak przyrządzić
- Maseczka z kurkumy – jak przygotować w domu
- Ajurwedyjska herbata detoksykująca z kurkumą
Co warto wiedzieć o paście z kurkumy
Co zawiera podstawowa wersja pasty z kurkumy?
Najprostszą pastę robi się z kurkumy w proszku, szczypty mielonego czarnego pieprzu i wody.
Jak długo powinno się gotować pastę z kurkumy?
Pastę z kurkumy gotujemy na małym ogniu ok. 7-10 minut,
Jak długo można przechowywać pastę z kurkumy?
Pastę z kurkumy można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.