Pasta z awokado i cebuli – smakuje jak pasta jajeczna

Pasta z awokado i cebuli. Fot. Pixabay.com

Pasta z awokado i cebuli jest niezwykła – banalnie prosta, smakuje zupełnie inaczej niż popularne guacamole. Idealna na kanapki, a także jako dodatek do wrapów czy pieczonej pity. Upodobali ją sobie zwłaszcza weganie, którzy przestali jeść jajka, a w kiedyś lubili kanapki z pastą jajeczną. Ta pasta bardzo przypomina ją w smaku.

Składniki pasty z awokado i cebuli:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 cebula, dowolna, ja najbardziej lubię cukrową,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ew. czarna sól (kala namak) dla wzmocnienia smaku „jajka”.

Sposób przyrządzania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ja zawsze ją blanszuję – zalewam wrzątkiem, zostawiam na 2-3 minuty, przelewam na sitku zimną wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Taka cebula jest zdecydowanie lżej strawna. Jeśli komuś świeża cebula nie szkodzi, nie musi tego robić.

Awokado przekrawamy na pół, wydrążamy łyżką miąższ i rozgniatamy go widelcem (jeśli nie jest dość dojrzałe i widelcem nie da się go zmiażdżyć, możemy je zmiksować blenderem).

Dodajemy pokrojoną cebulę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Pasta z awokado i cebuli jest gotowa.

Pasta z awokado i cebuli. Fot. Pixabay.com

Co warto wiedzieć o paście z awokado i cebuli

Czy ta pasta jest podobna w smaku do guacamole?

Nie, to zupełnie inna pasta, w smaku przypomina pastę jajeczną.

Czy konieczna jest czarna sól?

Nie, nie jest konieczna, można ją pominąć. Czarna sól nadaje potrawom smak jajka.

Czy do zrobienia pasty potrzebny jest blender?

Jeśli awokado jest miękkie, wystarczy widelec.

Powiązane

Polskie piosenki świąteczne [TOP 5]

Zaparcia – co jeść, a czego unikać

Najlepsze westerny w historii kina