Papryka: Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Papryka jest dostępna w różnych kolorach. Fot. Vino Li, Unsplash

Spożywanie papryki przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Wpływa między innymi na zdrowie oczu i zmniejsza ryzyko anemii. Warzywo to jest dostępne w kolorze czerwonym, żółtym, pomarańczowym lub zielonym i w zależności od niego ma nieco inne właściwości.

Spożywana jako warzywo papryka należy do rodziny psiankowatych wraz z bakłażanem, pomidorami i ziemniakami. Blisko spokrewniona z papryczkami chili nazywana jest również papryką słodką. Nie jest ostra w smaku, może być spożywana na surowo lub gotowana.

Wartości odżywcze papryki

Warto zauważyć, że wartości odżywcze papryki różnią się w zależności od jej koloru, przy czym czerwone odmiany dostarczają więcej potasu, witaminy C i kwasu foliowego niż ich żółte, pomarańczowe lub zielone odpowiedniki. Jednak niedojrzała zielona papryka jest znacznie bogatsza niż jej dojrzały czerwony odpowiednik w niektóre ochronne związki roślinne znane jako polifenole.

Podobnie jak w wypadku innych warzyw na wartość odżywczą papryki będą miały wpływ metody przygotowania i gotowania. Wstępnie pieczona traci do 25% zawartości witaminy C. Czas gotowania, temperatura, metoda gotowania i wszelkie zastosowane techniki konserwacji są czynnikami, które wpływają na wielkość strat składników odżywczych, chociaż smażenie i pieczenie]’ jest uważane za bardziej korzystne niż gotowanie lub gotowanie na parze.

Według U.S. Department of Agriculture (USDA) 100 g czerwonej papryki (surowej) zapewnia:

  • 26 kcal
  • 0,99 g białka
  • 0,3 g tłuszczów
  • 6,03 g węglowodanów
  • 2,1 g błonnika
  • 211 mg potasu
  • 0,43 mg żelaza
  • 128 mg witaminy C
  • 157 µg witaminy A
  • 0,291 mg witaminy B6
  • 1620 µg beta-karotenu
  • 51 µg luteiny i zeaksantyny

Wpływ spożywania papryki na oczy

Sposób odżywiania odgrywa ważną rolę w pogarszaniu wzroku związanym z wiekiem. W szczególności dwa karotenoidy – luteina i zeaksantyna – spożywane w wystarczających ilościach, mają wpływ na poprawę zdrowia oczu. Chronią one siatkówkę przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Czerwona papryka jest szczególnie bogata w te karotenoidy, a także inne ochronne składniki odżywcze, takie jak witamina C. Liczne badania sugerują, że regularne spożywanie pokarmów bogatych w karotenoidy, szczególnie w luteinę i zeaksantynę, może zmniejszyć ryzyko najczęstszych chorób oczu związanych z wiekiem – zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Spożywanie papryki a anemia

Częstym schorzeniem, zwłaszcza wśród kobiet i dziewcząt w wieku rozrodczym, jest niedokrwistość, spowodowana niedoborem tlenu we krwi. Jedną z najczęstszych przyczyn jest niedobór żelaza. Papryka dostarcza skromne ilości żelaza, ale jest niezwykle bogata w witaminę C, pół dużej papryki dostarcza jej aż 100 mg. Jest to istotne, ponieważ witamina C zwiększa wchłanianie żelaza w jelitach, a liczne badania potwierdzają, że diety bogate w owoce i warzywa bogate w witaminę C skutkują większym przyswajaniem żelaza. Papryka dodatkowo zawiera witaminę B6, która jest potrzebna do wytwarzania hemoglobiny, białka transportującego tlen w organizmie.

Antyoksydanty w papryce a choroby przewlekłe

Papryka jest bogata w antyoksydanty, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie i chronią przed chorobami serca i nowotworami. Zawiera szczególnie dużo witamin o właściwościach przeciwutleniających, w tym witaminy C, E i beta-karoten. Obfitość przeciwutleniaczy zawartych w papryce sprawia, że ma ona silne działanie przeciwzapalne i może zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych. Obfituje także w polifenole, ochronne związki roślinne, do których należą:

  • Kapsantyna – silny przeciwutleniacz, w który szczególnie bogata jest dojrzała czerwona papryka, to ten karotenoid jest odpowiedzialny za jej wspaniały czerwony kolor.
  • Wiolaksantyna – związek ten jest najczęstszym przeciwutleniaczem karotenoidowym w żółtej papryce.
  • Luteina – najwięcej jest jej w zielonej, niedojrzałej papryce. Luteina ma dobry wpływ na zdrowie oczu.
  • Kwercetyna – badania wskazują, że ma korzystny wpływ na zapobieganie niektórym przewlekłym stanom, takim jak choroby serca i nowotwory.
  • Luteolina – najwięcej jest jej w zielonej papryce, ma szereg korzystnych własności prozdrowotnych, działa m.in. przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, wpływa też pozytywnie na pamięć i koncentrację.

Opóźnienie utraty pamięci związanej z wiekiem

Badania na zwierzętach sugerują, że spożywanie papryki może skutecznie zapobiegać utracie pamięci związanej z chorobą Alzheimera. Związki zawarte w dojrzałej czerwonej papryce hamują enzym, który uwalnia białka amyloidowe – są to białka przyczyniające się do ryzyka choroby Alzheimera. Kolejne badania sugerują, że pozytywny wpływ na pamięć i problemy związane z wiekiem mają także zawarte w papryce fenole, karotenoidy i flawonoidy.

Obniżenie poziomu cukru we krwi

Coraz więcej badań potwierdza, że polifenole znajdujące się w roślinach takich jak papryka mają korzystny wpływ na poziom cukru we krwi i zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy.

Czy papryka jest bezpieczna dla wszystkich?

Mimo że papryka jest zdrowym warzywem, dobrze tolerowanym przez większość ludzi, niektórzy wolą jej unikać, ponieważ uważają, że jest trudna do strawienia i może wywołać zgagę.

Bardzo rzadko pojawiają się objawy alergiczne, bardziej prawdopodobna jest reakcja krzyżowa u osób z alergią na pyłki.

Przeczytaj też:

Co warto wiedzieć o właściwościach papryki

Czy papryka gotowana lub pieczona jest tak samo zdrowa jak surowa?

Wstępnie pieczona papryka traci do 25% zawartości witaminy C w porównaniu z surową. Metoda, czas i temperatura gotowania wpływają na wielkość strat składników odżywczych, chociaż smażenie i pieczenie, jest uważane za bardziej korzystne niż gotowanie lub gotowanie na parze.

Czy więcej luteiny jest w czerwonej czy zielonej papryce?

Najwięcej luteiny, która pozytywnie wpływa na zdrowie oczu, jest w zielonej, niedojrzałej papryce.

Dzięki czemu dojrzała papryka ma intensywny czerwony kolor?

Za jej wspaniały czerwony kolor dojrzałej papryki odpowiada kapsantyna, silny przeciwutleniacz należący do grupy karotenoidów.

Powiązane

Wyniki Lotto 2.07.2022, godz. 14.00, sobota [Multi Multi, Kaskada, Super Szansa]

Czy tatuaże z henny są bezpieczne?

Życzenia na urodziny dla każdego