Owoce morza – czy warto je jeść?

Owoce morza były kiedyś w Polsce praktycznie niedostępne. Dzisiaj jemy je coraz chętniej. Zobacz, dlaczego.

Zaliczamy do nich jadalne skorupiaki i mięczaki morskie. Najchętniej zjadane są głównie skorupiaki (homary, langusty, homarce, kraby i krewetki), mięczaki, w tym małże (m.in. ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki), ślimaki (uchowiec, trąbiki, pobrzeżki) oraz głowonogi (mątwy, kałamarnice i ośmiornice). Oddzielną grupą są szkarłupnie, np. jeżowce.

Owoce morza są popularnym daniem głównie w krajach śródziemnomorskich oraz w Australii.

Zdrowe i pyszne

Owoce morza mają wiele dobroczynnych składników odżywczych. Jeśli wiemy, że pochodzą z czystych wód, możemy spożywać je na surowo. W Polsce rzadko jednak możemy mieć taką pewność, dlatego warto pamiętać, że zdecydowanie bezpieczniej jest spożywać je po poddaniu obróbce termicznej.

Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Stanowią bowiem cenne źródło białka, są niskokaloryczne i mają niewielką zawartość tłuszczu. Zawierają również prozdrowotne kwasy omega-3, witaminy z grupy B, jod, selen, fluor oraz żelaza, wapń, magnez i cynk.

Włączenie owoców morza do naszej diety pozytywnie wpłynie na układ odpornościowy i nerwowy oraz zadziała profilaktycznie na problemy związane z układem sercowo-naczyniowym. Warto wspomnieć również o innej, dość przydatnej i ciekawej właściwości owoców morza. Zawierają one, a w szczególnie ostrygi, dużą ilość cynku, który ma działanie pobudzające. Dlatego owoce morza przez wielu uważane są za silny afrodyzjak.

Owoce morza – jak jeść

W Polsce coraz popularniejsze są zwłaszcza krewetki, które można kupić mrożone w niemal każdym sklepie spożywczym. Ich mięso przypomina trochę w smaku i fakturze kurczaka. Świetnie sprawdzą się jako składnik sałatki lub jako dodatek do makaronu. Można je zjeść również ze świeżą bagietką. Najlepiej usmażyć je na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i pietruszki. 

Łatwe w przygotowaniu są również przegrzebki. Tak samo jak krewetki świetnie smakują smażone z małą ilością dodatków. Na patelnię można dodać oliwę z oliwek lub masło i podlać białym winem

Zobacz także:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi