Owady w naszym menu? EFSA zezwala

Owady mogą być częścią produktów żywnościowych w Unii Europejskiej – oceniła Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności.

W środę Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Agency – EFSA) uznała, że można używać larw mączników – w całości lub suszonych oraz jako mąki do wyrabiania ciastek, makaronów i chleba.

Mączniki są larwami żuków i już teraz w Europie wykorzystuje się je jako składnik karmy dla zwierząt.

Jak przewiduje przedstawiciel EFSA Ermolaos Ververis, bogate w proteiny, tłuszcz i błonnik larwy będą pierwszymi z prawdopodobnie kolejnych owadów dopuszczonych do spożywania na terytorium Unii Europejskiej w nadchodzących latach. Mączniki były pierwszymi owadami ocenianymi i badanymi przez EFSA jako „nowa żywność”, co umożliwiły nowe regulacje z 2018 roku.

„Zarówno środowisko naukowe, jak i przemysł żywieniowy są bardzo zainteresowane badaniami nad wykorzystywaniem owadów w sektorze spożywczym” – powiedział Ermolaos Ververis.

Ludzie na całym świecie – łącznie z obszarami w Afryce, Australii i Nowej Zelandii – już teraz spożywają owady między innymi w formie batonów, burgerów i innych. Teraz, kiedy tylko Komisja Europejska poprze decyzję ESFA, do tych części świata dołączy Europa.

Czynnik „fuj”

Mimo to niektórzy socjologowie zwracają uwagę na wyjątkowo silne bariery psychologiczne obecne w Europie, które sprawią, że owadzi pokarm jesczcze długo nie będzie tu uważany za normalny:

„Są powody poznawcze, pochodzące z naszych kulturowych i społecznych doświadczeń – tak zwany „czynnik fuj” – które sprawiają, że sama myśl o zjedzeniu owadów jest dla wielu Europejczyków zbyt odpychająca. To może się zmienić, ale wymaga czasu” – powiedział Giovanni Sogari z Uniwersytetu w Parmie.

EFSA poinformowała, że od 2018 roku otrzymała już 156 wniosków o ocenę bezpieczeństwa „nowej żywności”. Dotyczą one różnych potencjalnych pokarmów: od alg po różne gatunki owadów.

Sztućce Fot. Naim Benjelloun/Unsplash

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi