Omlet z płatkami kukurydzianymi to pożywne danie, które można zjeść zarówno na obiad jak i na kolację. Zobacz, jak go zrobić.
Omlet to danie kojarzące się przede wszystkim z kuchnią francuską. Warto jednak podkreślić, że smakołyk ten znany był już w starożytnym Rzymie. Co prawda – i tutaj należy oddać honor Francuzom – to właśnie we Francji urozmaicono i udoskonalono smak omletu. Współcześnie przepisy na to – dość proste – danie znajdziemy w kuchniach z najróżniejszych stron świata . We Włoszech popularna jest frittata, w Japonii tamago-yaki, a Filipińczycy zajadają się tortang talong z bakłażana.
Omlet z płatkami kukurydzianymi – jak zrobić
Przepis na ten rodzaj omletu był popularny w wielu polskich domach na początku lat dwutysięcznych. Modne były wówczas kukurydziane płatki śniadaniowe, które dzieci chętnie zjadały z mlekiem.
Na początek warto podkreślić, że omlet to danie, które praktycznie składa się ze smażonych jajek. Dlatego jedna porcja to aż 3 jajka (warto o tym pamiętać, jeśli chcemy nakarmić więcej niż 2 osoby).
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: szczypta ostrej papryki
- olej do smażenia
Dodatki (na wierzch omletu)
- szczypiorek
- dowolna (wedle upodobań) ilość startego żółtego sera (np. cheddar)
- pomidorki koktajlowe (3-4 na porcję)
- pół paczki świeżego szpinaku
Omlet z płatkami kukurydzianymi – przepis
- W dużym naczyniu ubić jajka z jogurtem. Dodać sól, pieprz (ewentualnie ostrą paprykę). Do jajecznej masy wsypać płatki kukurydziane i delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać olej. Przelać masę jajeczną na patelnię i smażyć na jednej stronie aż do całkowitego ścięcia.
- Przełożyć omlet na duży talerz. Na połowie ułożyć liście szpinaku oraz pokrojone w połówki pomidorki, a następnie przykryć wszystko drugą połową omletu. Całość posypać obficie startym serem i szczypiorkiem.
Na koniec warto dodać, że dodatki można zmienić wedle własnych upodobań. Liście szpinaku można zastąpić np. rukolą. A pomidorki np. rzodkiewką. Co kto lubi! W kuchni trzeba eksperymentować i znajdować własne, ulubione smaki.
Smacznego!
Zobacz też inne nasze przepisy: