Przedstawiamy trzy przepisy na omlety po francusku. Pochodzą one z książki „Kuchnia francuska” Marii Iwaszkiewicz i Stanisława Włodka.
Jak przygotować omlet
Omlet według francuskiej receptury przyrządzamy w następujący sposób: jajka wbijamy po jednym do miski i ubijamy widelcem tak, żeby masa stała się jednolita i ciągnąca. Następnie dodajemy łyżkę mleka lub śmietanki (ewentualnie wody, jeśli nie chcemy, żeby potrawa była zbyt tłusta). Do tego dodajemy pokrojone w małe kosteczki masło. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i kiedy już się nagrzeje, dolewamy wymieszaną masę. Zwiększamy nieco temperaturę, pilnując by omlet za szybko się nie ściął i cały czas poruszamy patelnią, aby potrawa do niej nie przywarła.
Omlet nicejski
Składniki (dla 2 osób):
- 5 jaj;
- 2 papryki;
- 200 g pomidorów;
- 1 łyżka śmietanki;
- 1 ząbek czosnku;
- sól i pieprz;
- olej.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy omlet i odstawiamy na bok. Przypiekamy paprykę nad płomieniem palnika i obieramy ze skóry. Następnie wyrzucamy pestki z jej środka i kroimy w kostkę lub paski. Pomidory traktujemy podobnie: obieramy ze skóry, wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę. Teraz paprykę i pomidory przesmażamy na patelni posmarowanej ząbkiem czosnku oraz na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Tak przygotowany farsz z pomidorów i papryki wykładamy na gotowy omlet, który zawijamy.
Omlet po normandzku
Składniki (dla 2 osób):
- 5 jaj;
- 2 kurze wątróbki;
- 2 łyżki śmietanki 18%;
- 100 g masła;
- 100 ml białego wina
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy omlet ze śmietanką oraz solą i pieprzem. Kurzą wątróbkę kroimy w małe kawałki i podsmażamy. Następnie zalewamy winem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i podgotowujemy przez 5 minut. Gotowy omlet zalewamy wątróbkami z winem. Możemy z wierzchu posypać posiekaną pietruszką.
Omlet a la st.-Jean-De-Luz
Składniki (dla 2 osób):
- 5 jaj;
- 1 puszka tuńczyka;
- pół cytryny;
- masło;
- 1 łyżka śmietanki 18%;
- sól i pieprz;
- zielona pietruszka.
Sposób przygotowania:
Tuńczyka rozdrabniamy na małe kawałeczki, posypujemy szczyptą pieprzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie przyrządzamy omlet – kiedy już będzie gotowy, wykładamy na niego tuńczyka, zawijamy całość i posypujemy siekaną zieloną pietruszką. Smacznego!
Zobacz też:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!