Omlet po francusku na 3 sposoby

Omlet po francusku na 3 sposoby Fot. Eaters Collective/Unsplash

Przedstawiamy trzy przepisy na omlety po francusku. Pochodzą one z książki „Kuchnia francuska” Marii Iwaszkiewicz i Stanisława Włodka.

Jak przygotować omlet

Omlet według francuskiej receptury przyrządzamy w następujący sposób: jajka wbijamy po jednym do miski i ubijamy widelcem tak, żeby masa stała się jednolita i ciągnąca. Następnie dodajemy łyżkę mleka lub śmietanki (ewentualnie wody, jeśli nie chcemy, żeby potrawa była zbyt tłusta). Do tego dodajemy pokrojone w małe kosteczki masło. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i kiedy już się nagrzeje, dolewamy wymieszaną masę. Zwiększamy nieco temperaturę, pilnując by omlet za szybko się nie ściął i cały czas poruszamy patelnią, aby potrawa do niej nie przywarła.

Omlet nicejski

Składniki (dla 2 osób):

  • 5 jaj;
  • 2 papryki;
  • 200 g pomidorów;
  • 1 łyżka śmietanki;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sól i pieprz;
  • olej.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy omlet i odstawiamy na bok. Przypiekamy paprykę nad płomieniem palnika i obieramy ze skóry. Następnie wyrzucamy pestki z jej środka i kroimy w kostkę lub paski. Pomidory traktujemy podobnie: obieramy ze skóry, wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę. Teraz paprykę i pomidory przesmażamy na patelni posmarowanej ząbkiem czosnku oraz na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Tak przygotowany farsz z pomidorów i papryki wykładamy na gotowy omlet, który zawijamy.

Omlet po normandzku

Składniki (dla 2 osób):

  • 5 jaj;
  • 2 kurze wątróbki;
  • 2 łyżki śmietanki 18%;
  • 100 g masła;
  • 100 ml białego wina
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy omlet ze śmietanką oraz solą i pieprzem. Kurzą wątróbkę kroimy w małe kawałki i podsmażamy. Następnie zalewamy winem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i podgotowujemy przez 5 minut. Gotowy omlet zalewamy wątróbkami z winem. Możemy z wierzchu posypać posiekaną pietruszką.

Omlet a la st.-Jean-De-Luz

Składniki (dla 2 osób):

  • 5 jaj;
  • 1 puszka tuńczyka;
  • pół cytryny;
  • masło;
  • 1 łyżka śmietanki 18%;
  • sól i pieprz;
  • zielona pietruszka.

Sposób przygotowania:

Tuńczyka rozdrabniamy na małe kawałeczki, posypujemy szczyptą pieprzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie przyrządzamy omlet – kiedy już będzie gotowy, wykładamy na niego tuńczyka, zawijamy całość i posypujemy siekaną zieloną pietruszką. Smacznego!

Zobacz też:

Powiązane

Dzień Babci i Dziadka 2022 – najlepsze pomysły na prezenty [10 inspiracji]

Szałwia lekarska – właściwości i zastosowanie

Cepelia – prawdziwa sztuka ludowa

1 komentarz

Przepis na pieczeń wołową w dwóch odsłonach » Radio Pogoda - wiadomości, porady, informacje - słuchaj radia 4 sierpnia 2021 - 12:07
[…] Kuchnia […]
Dodaj komentarz