Olej z czarnuszki – na co pomaga, jak stosować

Czarnuszka - ziarna i olej. Fot. needpix.com

Olej z czarnuszki, czyli z czarnego kminu lub kminku egipskiego, jest stosowany od setek lat w tradycyjnej medycynie indyjskiej i persko-arabskiej. Jego lecznicze właściwości potwierdziły liczne badania. Sprawdź, na co może pomóc.

O zdrowotnych właściwościach nasion czarnuszki (Nigella sativa ) pisaliśmy w osobnym artykule. Wiadomo, że codzienne spożywanie nasion czarnuszki jako dodatku do potraw przynosi niezliczone korzyści zdrowotne. Co jednak robić, jeśli należymy do tej grupy ludzi, którzy nie tolerują smaku czarnuszki? Wtedy warto sięgnąć po olej z czarnuszki.

Właściwości zdrowotne oleju z Nigella sativa

Olej z czarnuszki – podobnie jak całe ziarna – wspomaga leczenie wielu chorób. Trzeba jednak pamiętać, że spożywanie go nie zastępuje konwencjonalnych terapii i leków zalecanych przez lekarza. Spożywanie go powinno być jedynie być uzupełnieniem leczenia. Możemy także używać go prewencyjnie, żeby zapobiegać różnym schorzeniom. Podane poniżej właściwości zdrowotne oleju dotyczą także całych nasion.

  • Warto go stosować w sezonie grypowym, ponieważ zwiększa naszą odporność.
  • Wspiera leczenie astmy, łagodzi jej objawy. Ponieważ działa przeciwzapalnie i rozszerzająco na oskrzela, pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych dróg oddechowych i objawów zapalenia oskrzeli.
  • Wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze. Pomaga zwalczać Candida albicans – drożdżaki, których nadmiar w organizmie może wywołać kandydozę.
  • Olej z czarnego kminku obniża ciśnienie krwi. Warto go używać, by wspomagać leczenie nadciśnienia.
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Spożywanie go łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Zmniejsza obrzęk oraz poranną sztywność stawów.
  • Łagodzi bóle brzucha, pomaga przy rozstroju żołądka. Jedzenie czarnuszki lub przyjmowanie oleju z jej nasion pomaga zmniejszyć gazy i wzdęcia oraz zapobiegać powstawaniu wrzodów żołądka.

Zastosowania kosmetyczne

Stosowanie oleju z czarnuszki może być bardzo korzystne dla stanu naszej skórę, ale lepiej nie stosować go „solo”, bezpośrednio na skórę. I właściwie dotyczy to każdego oleju, nie tylko z czarnuszki. Bezpośrednio po posmarowaniu skóry czystym olejem możemy stwierdzić, że wygląda ona lepiej – na wygładzoną, świeżą i wypoczętą. Jednak po paru dniach mogą pojawić się wypryski lub co gorsza – uczulenie i może to być nawet poważny problem, wymagający dłuższego leczenia.

Najlepiej używać olejów jako dodatku do preparatów pielęgnacyjnych, takich jak kremy, żele czy balsamy. Już stężenie 1% oleju z czarnuszki działa pielęgnująco, tzn. 1 ml olejku na 100 ml kremu. Można oczywiście dodawać większe ilości, np. 5-10 ml na 100 ml gotowego kremu, co daje 5-10% stężenie.

  • Dzięki własnościom antybakteryjnym olej dodawany do kremów, żeli czy maści pomaga w leczeniu trądziku. Według Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery, stosowanie przez 2 miesiące balsamu zawierającego 10% oleju z czarnego kminku znacznie zmniejszyło nasilenie trądziku.
  • Olejek z czarnuszki działa regenerująco na poparzenia posłoneczne.
  • Dodatek oleju do kremów czy maści działa łagodząco na podrażnienia skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się. Dobrze się sprawdza w kremach i balsamach do rąk i do ciała.
  • Stosowanie preparatów zawierających olej z nasion czarnuszki może łagodzić objawy łuszczycy.
  • Dodatek oleju kminu do kremów, żeli i balsamów pielęgnacyjnych poprawia nawilżenie skóry, działa też odmładzająco i ujędrniająco dla cery dojrzałej.
  • Olejowanie włosów, czyli wcieranie we włosy (ale nie skórę głowy) kilkunastu kropel oleju z czarnuszki nawilża włosy, zmiękcza je i nadaje im połysk. Olej dobrze jest pozostawić na włosach co najmniej przez pół godziny, a potem umyć jak zwykle. Można też dodawać odrobinę oleju do gotowej odżywki do włosów.

Kto powinien uważać ze stosowaniem oleju z czarnego kminu

Nie ma przeciwwskazań do stosowania oleju z czarnuszki. Jednak kobiety w ciąży przyjmowanie jego większych dawek powinny skonsultować ze swoim lekarzem.

Jak stosować olej z czarnuszki

Aby w pełni korzystać z jego dobroczynnych własności, wystarczy przyjmować 1 do 2 łyżeczek do herbaty podczas posiłku. Łyżeczka do herbaty to 5 ml, czyli ok. 4 g oleju.

Zamiast oleju możemy przyjmować świeżo zmielone lub rozdrobnione ziarna – wystarczy nawet 1 łyżeczka nasion dziennie. 1 łyżeczka całych ziaren czarnuszki waży ok. 2 g.

Co warto wiedzieć o oleju z czarnuszki

Czy olej z czarnuszki może być składnikiem kremów do twarzy?

Tak, jest doskonałym dodatkiem do kremów - działa regenerująco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

Czy można używać oleju z czarnuszki do pielęgnacji włosów?

Tak, olej z czarnuszki bardzo dobrze sprawdza się do olejowania włosów, zmiękcza je i nadaje im połysk.

Czy olej z czarnuszki może pomagać w nadciśnieniu?

Olej z czarnego kminku obniża ciśnienie krwi. Warto go używać, by wspomagać leczenie nadciśnienia.

Powiązane

Kiedy wypada pełnia Księżyca w październiku 2022?

Wyniki Lotto 7.10.2022, piątek [Multi Multi, Kaskada, Mini Lotto, Super Szansa, Ekstra Pensja] i EuroJackpot

Quiz: Jak dobrze pamiętasz telewizyjne gwiazdy PRL?