Olej rycynowy – po co go stosować?

Olej rycynowy - zastosowanie/ fot. Thaismara Figueredo unsplash.com

Olej rycynowy ma wiele dobroczynnych właściwości. Polubią go zwłaszcza nasze włosy i paznokcie. Sprawdź, dlaczego warto go używać.

Jest to produkt roślinny, który otrzymuje się z nasion rącznika pospolitego poprzez wyciskanie na zimno i wygotowywanie z wodą. Olej rycynowy wykorzystuje się w wielu różnych dziedzinach, zwłaszcza w przemyśle żywieniowych i kosmetycznym. Co ciekawe, niektórzy mogą mieć związane z nim niezbyt miłe wspomnienia. W dawnych czasach wypicie oleju rycynowego stosowane było bowiem jako kara dla dzieci. Warto jednak zaznaczyć, że taka praktyka została jednoznacznie potępiona przez lekarzy i pedagogów.

Olej rycynowy – właściwości

Stosuje się go przede wszystkim jako środek przeczyszczający, na zaparcia. Ma on charakterystyczną, gęstą konsystencję. Należy jednak pamiętać, że nie zaleca się stosowania oleju rycynowego kobietom w ciąży i osobom z niedrożnością jelit.

Natomiast jest on całkowicie bezpieczny jeśli chodzi o użytek zewnętrzny. Może być stosowany bezpośrednio na skórę. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym olej rycynowy świetnie sprawdzi się u osób borykających się z trądzikiem. Będzie on również pomocny w walce z bliznami. Stosowany regularnie pozwala spłycić nawet głębokie blizny.

Przy małych i płytkich bliznach zaleca się wcieranie oleju rycynowego po ciepłej kąpieli, ponieważ otwiera ona pory i zwiększa wchłanianie substancji. Przy bliznach rozległych i głębokich należy nasączyć olejem szmatkę i przyłożyć do skóry na 1-2 godziny. Można również nałożyć grubą warstwę bezpośrednio na skórę, owinąć folią i przyłożyć kompres (również na 1-2 godziny).

Ponadto w przypadku niewielkich obrażeń, takich skaleczenia i zadrapania, olej rycynowy ukoi ból i swędzenie. 

Na piękne włosy i paznokcie

Olej rycynowy od dawien dawna stosuje się jako środek kosmetyczny. Wpływa on doskonale na poprawę jakości włosów i paznokci. Wcieranie w skórę głowy polecane jest szczególnie przy problemach z przetłuszczaniem i wypadaniem włosów. Olej pobudza bowiem cebulki włosowe do wzrostu, reguluje produkcję sebum i normalizuje pH skóry. 

Olej rycynowy można nakładać bezpośrednio na włosy albo dodać kilka kropel do gotowych kosmetyków do włosów lub do masek przygotowywanych w domu. Warto zaznaczyć, że olej rycynowy przyciemnia włosy, dlatego muszą na niego uważać blondynki o bardzo jasnym lub chłodnym odcieniu.

Na łamiące się, rozdwojone i zniszczone paznokcie olej rycynowy również pomoże. Aby uzyskać najlepszy efekt warto każdy paznokieć otoczyć wacikiem nasączoną olejkiem, po czym nałożyć bawełniane rękawiczki i odczekać co najmniej pół godziny. Nawilżane w ten sposób paznokcie staną się po pewnym czasie mocniejsze i przybiorą zdrowy kolor.

Warto również dodać, że olej rycynowy można stosować jako odżywkę na porost brwi i rzęs. 

Zobacz też:

Powiązane

14. emerytura w sierpniu – ile wyniesie? [Wyjaśniamy]

Jak dbać o stawy psa?

Wojna na Ukrainie 2022: dzień po dniu