Odporność – co jest jej podstawą?

Co jest podstawą odporności? Czy Polacy wiedzą, jak ją wzmocnić? A jeśli tak, to czy stosują się do zaleceń? Dowiedz się więcej.

Zrobiono badania, by stwierdzić jakie Polacy mają zdanie na temat sposobów wspierania odporności i co ich zdaniem jest najlepsze.

Zobacz też: COVID-19. Odporność stadna mało prawdopodobna

Podstawa odporności

Zapytani prawie jednogłośnie odpowiedzieli: dieta bogata w warzywa i owoce. Czterech na pięciu Polaków tak odpowiedziało. Zaraz potem wskazali na spożywanie naturalnych produktów wzmacniających odporność, jak na przykład czosnek.

2/3 Polaków wskazuje na uprawianie sportu. 6 na 10 uważa, że zażywanie witamin i mikroelementów jest skuteczne przy wspieraniu odporności. Ponad połowa mówi o hartowaniu organizmu. Podobny procent Polaków wskazuje na dbanie na florę bakteryjną jelit, czy spożywanie probiotyków oraz unikanie stresu i przepracowania. Co trzeci uważa, że skuteczne jest zażywanie środków farmakologicznych na odporność.

Teoria a praktyka

„Pięknie, pięknie” – komentują tę naszą wiedzę fachowcy. Szkoda tylko, że ta wiedza nie przekłada się na nasze zachowania. Zbyt mało ludzi w Polsce prowadzi naprawdę zdrowy tryb życia, który współtworzy silny i sprawny układ odpornościowy.

Co do poszczególnych sposobów eksperci zgadzają się, że podstawą jest dieta. Odporności służy ta z przewagą produktów roślinnych, a zwłaszcza kwaśnych owoców i świeżych warzyw oraz wszelkiego rodzaju kiszonek i innych produktów fermentowanych.

Chodzi nie tylko o dostarczanie organizmowi niezbędnych substancji budulcowych, energetycznych, witamin i mikroelementów, ale także o spożywanie produktów i składników probiotycznych np jogurty i prebiotycznych np cykoria, szparagi, wzmacniających florę bakteryjną w naszych jelitach, która ma ogromne znaczenie u utrzymywaniu i stymulowaniu odporności.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi