Ocet balsamiczny to przysmak kojarzący się z włoską kuchnią. Sprawdź, do czego ci się przyda.
Jest dodatkiem do sałatek, sosów, marynat i różnych dań kuchni włoskiej, a także do owoców i deserów. Od czasów średniowiecza produkowano go we Włoszech w rejonie Emilia-Romagna. Do powszechnego użytku na całym świecie wszedł dopiero w latach 80. XX wieku, wraz z pojawieniem się wydajnych metod jego produkcji na skalę przemysłową. Wcześniej wytwarzano go wyłącznie sposobami domowymi.
Produkcja w starym stylu
Tradycyjny ocet balsamiczny produkuje się głównie z winogron odmiany białej Trebbiano lub czerwonej Lambrusco. Moszcz winogronowy jest gotowany, aż do zmniejszenia objętości wyjściowej o ok. ⅓. Zagęszczony sok przelewa się do beczek, które potem przechowuje się w skrajnych warunkach klimatycznych w celu wytworzenia szeregu aromatycznych produktów. Procesy fermentacyjne zachodzące w soku sprawiają, że ocet balsamiczny nabiera swojego wyjątkowego, aromatycznego smaku i zapachu. Tradycyjnie wyprodukowany ocet balsamiczny to efekt dwunastoletniego procesu. Warto dodać, że aby wytworzyć 1 litr z tradycyjnego przepisu potrzeba ok. 145 kg surowych winogron.
Współcześnie produkowany jest masowo, a czas jego wytworzenia skrócił się do ok. roku. Znajdziemy go na półkach prawie w każdym supermarkecie. Dlatego warto dowiedzieć się, do czego może się nam przydać.
Ocet balsamiczny w kuchni
Sposobów wykorzystania octu balsamicznego jest wiele. Zwłaszcza, że daje on duże pole do eksperymentowania, ponieważ jest tylko i aż dodatkiem o najróżniejszych potraw. Warto jednak pamiętać, aby dodawać go w umiarkowanych ilościach, ponieważ jego silny, oryginalny smak może zdominować całe danie.
Odrobina octu balsamicznego świetnie podkreśla smak sałatek, pieczonego mięsa drobiowego i czerwonego oraz ryb. Można np. przygotować z niego marynatę, która nada mięsu lub rybom wyrafinowanego smaku i aromatu (zalej mięso lub ryby octem balsamicznym zmieszanym z oliwą z oliwek, imbirem i rozmarynem).
Ocet balsamiczny pasuje również do warzyw. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami, rukolą i cebulą. We Włoszech często serwuje się z serami np. z mozzarellą lub parmezanem lub jako składnik deserów. Skrapia się nim owoce: truskawki, melony, ananasy, gruszki, jagody, maliny, a także lody.
Znakomicie smakuje również w bardzo prostym wydaniu. Wystarczy połączyć go z oliwą z oliwek i obficie skropić świeże białe pieczywo.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Zobacz też: