Melisa to roślina stosowana powszechnie jako środek na złagodzenie napięcia nerwowego. Sprawdź, co zawiera i jakie ma właściwości.
W ludowej tradycji występuje pod takimi nazwami jak: rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele. Rośnie dziko w Afryce Północnej, Europie Południowej i w Azji. Hoduje się ją na całym świecie, również w Polsce.
Melisa używana była już w starożytności przez Greków i Rzymian. W Europie rozpowszechniła się dzięki Hiszpanom. Renesansowy medyk i naukowiec Paracelsus nazywał ją “eliksirem życia”, wierząc, że melisa może przywrócić człowiekowi zdrowie i witalność.
Melisa – co w środku?
Warto zacząć od informacji, że materiał wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym stanowią liście melisy oraz ulistnione szczyty pędów zebrane przed kwitnieniem rośliny.
Lecznicza melisa zawiera:
- olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są: cytral A i B, cytronelal, geraniol, linalol, β- kariofilen, germakren D,
- flawonoidy: kwercetyna, luteolina, apigenina, kemferol,
- kwasy fenolowe: rozmarynowy, kawowy, chlorogenowy i ferulowy,
- triterpeny
- garbniki
Zobacz też:
Jak działa?
Najpopularniejsza formą przyjmowania melisy jest napar z suszonych liści. Na pewno wielu z nas niejeden raz ratowało się herbatką z tego zioła po ciężkim dniu w pracy lub w razie kłopotów ze snem. Warto zaznaczyć, że melisa faktycznie wykazuje działanie uspokajające.
Dlatego świetnie sprawdzi się jako środek na złagodzenie napięcia nerwowego, bezsenność, a także może wspomóc leczenie nerwicy. Ponadto działa ona tonizująco na układ nerwowy, dlatego jest zalecana w bólach głowy oraz zespole przewlekłego zmęczenia.
Co więcej napar z tej rośliny ma również właściwości:
- rozkurczające,
- pobudzające wydzielanie soków trawiennych
- zmniejszające stany zapalne
- hamujące rozwój bakterii, grzybów, wirusów
Za właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe odpowiada zawarty w melisie kwas rozmarynowy.
Dzięki właściwościom rozkurczającym melisa może sprawdzić się jako środek łagodzący bóle miesiączkowe. Poleca się ją również w problemach żołądkowych, takich jak kolka czy niestrawność. Ponadto dzięki temu, że działa uspokajająco może pomóc w zespole jelita drażliwego, którego podłoże bardzo często jest nerwicowe.
Co ważne, napar z melisy mogą bez przeszkód stosować kobiety w ciąży. Warto wspomnieć, że oprócz właściwości uspokajających roślina ta jest także źródłem soli mineralnych i witaminy C. Ponadto napar z melisy zalecany jest zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży, ponieważ może wpłynąć łagodząco na ewentualne problemy żołądkowe ciężarnej, takie jak np. uciążliwe mdłości.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.