Maliny dobre na jesień – dlaczego warto je jeść?

Maliny dobre na jesień – dlaczego warto je jeść?/ fot. Debby Hudson unsplash.com

Maliny to pyszne i aromatyczne owoce o prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź, na jakie dolegliwości pomogą.

To jedne z najbardziej lubianych przez Polaków owoców. Poza naszym krajem występują one również na znacznej części Azji oraz w niemal całej Europie, oprócz Portugalii i Islandii

Pierwsze uprawy tych owoców znane są z przyklasztornych ogrodów i były wprowadzane od późnego średniowiecza, zaś w końcu XVIII w. pojawiły się pierwsze odmiany hodowlane.

Co w środku

W malinach znajdują się cenne witaminy i minerały takie jak:

  • witamina C i E (naturalne antyoksydanty)
  • witaminy z grupy B: B1, B2, B6
  • kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez oraz żelazo

Warto wspomnieć, że w tych pysznych owocach występują kwasy organiczne: kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy oraz ponad 100 różnych olejków eterycznych. Owoce te są niezwykle cenne również ze względu na zawartość błonnika, pektyn oraz substancji śluzowatych, wpływających korzystnie na pracę układu pokarmowego. 

A dla dbających o linię mamy dobrą wiadomość: 100g owoców to zaledwie 33 kcal!

Maliny na katar i nie tylko

Pamiętacie jak babcia przygotowywała wam herbatkę z malinami na przeziębienie? Jak zwykle okazuje się, że babcia miała rację.

Maliny są bowiem świetnym środkiem przeciwgorączkowym. Napar z suszonych malin lub syrop ze świeżych owoców wywołuje obfite wydzielanie potu po 30-60 minutach od podania.

Dlatego przetwory z malin stosowane są od wieków w zwalczaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych np. grypy czy przeziębienia. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, świeże owoce wykorzystywane są również w leczeniu i zapobieganiu infekcji zatok.

Co ciekawe badania pokazują, że dzięki zawartości kwasu elagowego maliny mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Wyniki kliniczne dowodzą, że kwas elagowy może hamować procesy kancerogenezy w wątrobie i płucach. 

Maliny to też liście

Liście malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawarte w nich garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę. Przetwory z liści są pomoce także w słabo nasilonych wzdęciach.

Ponadto napar z malina stosowany jest od dawien dawna w Afryce, Azji i Ameryce jako środek ułatwiający poród. W Europie coraz częściej napar zalecany jest również przez niektóre położne. Według zaleceń napar z liści można pić od 38. tygodnia ciąży

Pomaga on w przygotowaniu mięśnia macicy, ponieważ wpływa na uelastycznienie szyjki macicy. Ułatwia to rozwarcie podczas narodzin dziecka i w efekcie daje szansę na skrócenie porodu. Napar wpływa też pozytywnie na jakość i ilość pokarmu matki.

WAŻNE: Jeśli jesteś w ciąży i chciałabyś włączyć do swojej diety napar z liści malin – przede wszystkim skonsultuj się z lekarzem.

Zobacz także:

Powiązane

Polskie piosenki świąteczne [TOP 5]

Zaparcia – co jeść, a czego unikać

Najlepsze westerny w historii kina

1 komentarz

Kasztany - czy mają właściwości lecznicze? » Radio Pogoda - wiadomości, porady, informacje - słuchaj radia 13 października 2021 - 05:25
[…] Zdrowie i uroda […]
Dodaj komentarz