Maliny to najpopularniejsze leśne owoce, jakie spotykamy w ogrodach. Dziko rosnące krzewy możemy napotkać na leśnych polanach, obrzeżach lasów oraz przy miedzach. Owoce te mają dość duże wymagania glebowe. Preferują zacienione miejsca i luźną, niezbyt suchą glebę o delikatnie kwaśnym odczynie. Zatem gdzie zbierać maliny?
Malina jest jednym z najchętniej sadzonych przez Polaków krzewów owocowych. Najlepiej smakują te zerwane prosto z krzaczka i nikogo nie zaskoczy informacja, że są wtedy zdecydowanie najzdrowsze. Owoce te można wykorzystać w farmacji, a także w codziennej kuchni.
Można wykonać z niej niesamowite przysmaki lub wykorzystując ją jako dodatek do dań i deserów. Malina to magiczny krzew – jest samopylna więc możemy posadzić jeden krzak i czekać na kolejne! Warto wiedzieć, że wymagają one przycinania, inaczej zagęszczą się zbyt mocno, a pozbawione słońca owoce będą drobniejsze i mniej słodkie.
Zobacz także: Kto jest kim w rodzinie? Wyjaśniamy! „Stryjeczny wuj szwagra mojego drugiego męża”
Kiedy zbierać maliny?
Są cztery różne, najczęściej spotykane odmiany malin: POLKA, POKUSA, POLANA oraz PORANNA ROSA (o żółtych owocach). Różnią się od siebie wysokością pędów, wielkością i kształtem owoców, a także czasem owocowania. Zbiór malin zaczyna się w drugiej połowie lipca i może potrwać aż do przymrozków, ze względu na długi czas owocowania. W zależności od cech odmianowych i klimatu terminy te mogą się zmieniać. Dojrzałość jagód określa się na podstawie ich koloru, w zależności od uprawianej odmiany. Dojrzałe maliny łatwo oddzielają się od łodygi, mają gęstą i elastyczną strukturę i apetyczny wygląd.
Zobacz także: Święto krakowskich miłośników teatru – XIII KRAKOWSKIE MINIATURY TEATRALNE
Jak prawidłowo zrywać maliny z krzaka?
Owoce maliny są bardzo delikatne, soczyste i wrażliwe na dotyk. Nie należy ich uciskać, ponieważ spowoduje to natychmiastowe wypłynięcie soku. Należy zrywać maliny bardzo ostrożnie i starać się przy tym nie uszkodzić jagód.
Dla własnego użytku, zbieraj maliny bez szypułek – tak łatwiej zerwać je z krzewu. Wybierz dojrzałe owoce, które nie wykazują oznak rozkładu ani uszkodzeń. Zwróć uwagę na to, by maliny nie były mokre ani wilgotne, może to spowodować ich szybsze zgnicie.
Zobacz także: Gwiazdy, których kariera zaczęła się w Opolu
Unieś lewą ręką gałązkę i przytrzymaj. Prawą rękę umieść pod owocem. Łodygę należy ucisnąć kciukiem i palcem wskazującym, a znajdujące się w dłoni maliny ostrożnie włożyć do przygotowanego naczynia. Trzymaj na dłoni nie więcej niż 5 jagód na raz, w przeciwnym razie będą się marszczyć.
Jak jeść maliny?
W jedzeniu malin istnieje całkowita dowolność, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia! Owoce można jeść prosto z krzaczka, lub też zrobić z nich dżemy, kompoty i wina. Kolejną możliwością jest dodanie ich do sałatek, ciast, a nawet dań obiadowych. W każdym wydaniu będą smakować wprost wyśmienicie. Dajmy się ponieść fantazji!
Zobacz także: Quiz: „Ranczo”. My podajemy cytat, Ty zgadujesz postać
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!