Czarną polewkę wszyscy znamy z literatury, podawano ją niechcianym zalotnikom. Ale jest też biała polewka – sprawdź, jak zrobić to szybkie i tanie danie.…
Kuchnia
-
-
Kalafiory to warzywa, które zazwyczaj gotujemy jako dodatek do dań głównych lub w zupach. Sprawdź nasz przepis na pysznego pieczonego kalafiora w całkiem nowej…
-
Gofry lubimy wszyscy i czasem przed ich zrobieniem powstrzymuje nas jedno – brak gofrownicy. Zobacz, jak łatwo zrobisz gofry nawet, jeśli nie masz pod…
-
Lubczyk w kulturze ludowej jest postrzegany jako zioło skłaniające do miłości oraz afrodyzjak. Sprawdź, czy rzeczywiście tak działa i jak zrobić z niego zdrową…
-
Za czasów PRL – u przygotowanie posiłku dla całej rodziny było nie lada wyzwaniem. Musiało być smacznie, tanio i… możliwie bez mięsa. Sprawdź przepis…
-
Kasza gryczana znana jest w Polsce od stuleci. Wykorzystuje się ją głównie jako zamiennik ziemniaków. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety. Warto…
-
Jak zrobić kotlety kiedy schabu brak? Na to pytanie w czasach PRL – u odpowiedzią była mortadela. Sprawdź szybki sposób na tani obiad! Mortadela…
-
Tylko patrzeć, jak w ogródkach pojawią się pierwsze pomidory. Jeśli nie masz cierpliwości, by czekać, aż dojrzeją – sprawdź nasz przepis na smażone zielone…
-
Pojawia się wiosną i jest o wiele delikatniejsza, niż ta „zimowa”. Młoda kapusta zasmażana urozmaici każdy obiad – sprawdź, jak ją przygotować. Właściwości młodej…
-
Deser z PRL-u to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Kiedyś można było go zamówić w każdej kawiarni. Sprawdź, który z nich pamiętasz. Blok…