COVID-19 zamknął restauracje? Michelin i tak daje gwiazdki

COVID-19 postawił na krawędzi przetrwania restauracje na całym świecie. Mimo to Michelin postanowił przyznać lokalom gwiazdki w swoim słynnym przewodniku.

Pomimo szalejącej pandemii koronawirusa, z powodu której restauracje w Europie musiały zostać zamknięte, Michelin nie rezygnuje z wydania swojego słynnego przewodnika oraz przyznawania gwiazdek.

Wydawca kultowego czerwonego przewodnika po restauracjach w poniedziałek zaprezentował wyróżnienia dla najlepszych restauracji. Zapowiedział też, że żaden z trzygwiazdkowych kucharzy nie straci gwiazdki z powodu pandemii.

Ciężkie czasy dla restauracji

Wielu kucharzy obawia się, że władze Francji podtrzymają zakaz otwierania restauracji przez kolejne tygodnie, a nawet miesiące w ramach lockdownu. Wszyscy restauratorzy tracą obecnie pieniądze, choć część stara się ograniczać straty, serwując jedzenie na wynos, zmieniając menu i często tnąc ceny, czekając na moment otwarcia lokali, jak tylko władze pozwolą.

Ceremonia prezentacji nowej edycji przewodnika odbyła się w restauracji Juliusz Verne (1 gwiazdka Michelina), mieszczącej się na drugim piętrze Wieży Eiffela w Paryżu i była transmitowana na Facebooku.

Jak powiedział dyrektor przewodnika Michelin, Gwendal Poullennec, w tym roku „szefowie kuchni naprawdę zasłużyli na wyróżnienia”.

„To jest okazja do tego, by ujawnić wszystkie talenty, zachęcić ich i żeby utrzymać motywację patronów restauracji” – dodał Poullennec.

Szef przewodnika Michelin dodał, że tylko kilka gwiazdek odebrano: dotyczy to lokali, które całkowicie zamknięto lub zmieniono w nich koncepcję podawanych posiłków.

Jedyny taki lokal w 2021 roku

Jedynym lokalem, który w 2021 roku został nagrodzony przez Michelina trzecią gwiazdką jest marsylska restauracja AM, której właścicielem jest Alexandre Mazzia – były zawodowy koszykarz. Gdy Mazzia się o tym dowiedział, popłakał się ze szczęścia. Ponadto Michelin docenił fakt, że swoje wyszukane dania oferuje on w obecnych czasach z food trucka.

Obecnie Francja (wliczając księstwo Monaco) ma 30 trzygwiazdkowych restauracji – więcej niż jakikolwiek kraj.

Michelin awansował też dwie restauracje do dwóch gwiazdek: paryską Helene Darroze’s Marsan oraz restaurację Alzacka nieopodal Strasbourga. 54 restauracje otrzymały swoją pierwszą gwiazdkę Michelina.

Michelin latem nie próżnował

Gwendal Poullennec naciskał na inspektorów przewodnika, by latem pracowali dwa razy ciężej oceniając restauracje, aby zdążyć przed spodziewanym jesiennym lockdownem. Aby wesprzeć francuskich kontrolerów, zatrudniono nawet inspektorów z innych krajów Europy, a nawet Azji.

„Ta selekcja była przeprowadzana z taką samą uwagą i drobiazgowością jak w poprzednich latach” -zapewnił szef Michelina agencję informacyjną AFP podczas ceremonii.

W zeszłym roku kulinarnym światkiem Francji wstrząsnęła decyzja Michelina o obniżeniu rangi Auberge du Pont de Collonges – najstarszej trzygwiazdkowej restauracji na świecie. Stało się to po śmierci jej legendarnego szefa Paula Bocuse’a. Ponadto w styczniu 2019 Marc Veyrat stał się pierwszym szefem, który… pozwał Michelina za zabranie jego restauracji La Maison des Bois trzeciej gwiazdki – zaledwie rok po jej przyznaniu. Veyrat przegrał w sądzie i zapowiedział, że nie chce już nigdy więcej widzieć w żadnym swoim lokalu inspektora z tego przewodnika.

Obejrzyj ceremonię przyznawania gwiazdek Michelina w 2021 roku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *