Kimchi zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników gotowania. I oczywiście miłośników jedzenia. Sprawdź, co to za potrawa.
Jest to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Przygotowuje się je z fermentowanych lub kiszonych warzyw (najczęściej głównym składnikiem jest kapusta pekińska, rzepa albo ogórek). Warto zaznaczyć, że – ze względu na użycie w większości przepisów sproszkowanych papryczek chilli – kimchi ma zazwyczaj ostry smak.
Kimchi – w kuchni
Podstawą tradycyjnego przepisu jest kapusta pekińska. Ponadto dodaje się do niej marchewkę, por, czosnek i cebulę dymkę. Natomiast tym, co nadaje kimchi wyjątkowy, pikantny smak (a także sprawia, że danie zachowuje świeżość) jest sproszkowana koreańska papryka chili o nazwie gochugaru.
Oczywiście nie istnieje jeden przepis na kimchi. W koreańskiej kuchni znajdziemy ponad 100 receptur na tę potrawę. Oprócz marchewki czy poru w przepisach pojawiają się m.in. imbir, owoce (np. jabłko), orzechy, owoce morza i ryby takie jak słone krewetki i anchois, świeże ostrygi czy nawet ośmiornica lub kałamarnica.
W Korei kimchi odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym życiu. Traktuje się je jako przystawkę, a także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak zupa czy bokkeumbap czyli smażony ryż z kimchi.
Warto zaznaczyć, że jest to potrawa na tyle wyjątkowa i niepowtarzalna, że w 2013 roku tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę – kimjang – został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Smak i właściwości
Smak kimchi powinien przypaść nam do gustu, jeśli lubimy danie kwaśne i ostre. W polskiej kuchni jadamy zresztą potrawy kwaszone, takie jak kapusta czy ogórki.
Poza walorami smakowymi kimchi jest także potrawą pełną wartości odżywczych. Jest źródłem znacznej ilości witamin (zwłaszcza tych z grupy B), składników mineralnych oraz błonnika. Jednak najważniejszym składnikiem tej koreańskiej potrawy są bakterie Lactobacillus – należące do grupy bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te wykazują pozytywne działanie dla organizmu człowieka. Wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Ponadto hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, gdyż wytwarzają produkty przemiany „trujące” dla innych bakterii. Warto również zaznaczyć, że zwiększają one odporność na infekcje i wzmacniają organizm.
Pomimo licznych prozdrowotnych właściwości kimchi nie wszyscy mogą cieszyć się jego smakiem. Ze względu na zawartość ostrej papryki chili i imbiru, potrawy tej nie powinny spożywać osoby cierpiące na chorobę wrzodową, refluks, zespół jelita drażliwego czy kobiety karmiące. Natomiast duża zawartości soli sprawia, że kimchi nie jest daniem odpowiednim dla osób cierpiących na nadciśnienie.
Zobacz też: