Kasza jęczmienna – dlaczego warto ją jeść?

Kasza jęczmienna wyrabiana jest z ziarna jęczmienia zwyczajnego. W Polsce używa się jej do wielu dań. Zobacz, jakie ma właściwości odżywcze.

Zacznijmy od tego, że możemy podzielić ją na kilka rodzajów. W zależności od sposobu obróbki do kaszy jęczmiennej zalicza się:

  • pęczak, czyli całe ziarna, pozbawione łuski
  • jęczmienna wiejska, czyli pocięte ziarna nie poddane polerowaniu
  • pęczak kujawski, czyli całe ziarno, pozbawione łuski, dodatkowo obtaczane i polerowane
  • perłowa, czyli ziarna przecięte na pół i wypolerowane
  • prażona perłowa 

Największą popularnością w Polsce cieszy się ​​kasza perłowa. Warto dodać, że poddanie kaszy perłowej procesowi prażenia znacznie skraca czas jej gotowania.

Kasza jęczmienna – właściwości

Najczęściej możemy znaleźć ją w lubianym przez Polaków krupniku. Warto jednak pamiętać o rozlicznych właściwościach odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Kasza jęczmienna zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy E, A, K oraz kwas foliowy. Jest ona również źródłem selenu oraz błonnika. Wspomnieć należy też o zawartości takich minerałów jak magnez, wapń, potas i fosfor.

Włączenie kaszy jęczmiennej do diety zaleca się osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Powodem jest rozpuszczalny błonnik o nazwie beta-glukan, który znacząco obniża poziom cholesterolu. Ważne jednak, aby spożywać kaszę regularnie – zalecana dawka to ok. 70-100 g suchej kaszy dziennie.  Co więcej beta-glukan wpływa również na obniżanie stężenia glukozy we krwi po posiłku oraz poprawia wrażliwość insulinową. Dlatego kaszę jęczmienną zaleca się osobom z cukrzycą i insulinoopornością.

Znaczna zawartość błonnika sprawia, że regularne spożywanie kaszy jęczmiennej pomoże w problemach trawiennych, m.in. w zaparciach oraz ureguluje pracę jelit. Warto również zaznaczyć, że beta-glukan zaliczany jest do prebiotyków. Dlatego przyczyni się do wzrostu dobroczynnej flory jelitowej, będzie zapobiegał stanom zapalnym oraz powstawaniu zmian chorobowych w jelicie.

Zobacz też:

Kto powinien ją jeść?

Kasza jęczmienna jest pyszna i zdrowa, więc je spożywanie zalecane jest każdemu. Są jednak osoby, które powinny zwrócić szczególną uwagę na jej niebagatelne prozdrowotne właściwości. Zaliczamy do nich m.in. osoby, które:

  • mają problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu i zmiany miażdżycowe
  • diabetyków
  • chcą schudnąć
  • mają problemy z układem krążenia,
  • poddawane są długotrwałemu stresowi
  • cierpią na problemy jelitowe
  • kobiety w ciąży oraz karmiące
  • chcą zwiększyć odporność organizmu

WAŻNE: Kasza jęczmienna zawiera gluten. Dlatego osoby uczulone na ten składnik powinny wyeliminować ją z diety.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi