Kasza jęczmienna wyrabiana jest z ziarna jęczmienia zwyczajnego. W Polsce używa się jej do wielu dań. Zobacz, jakie ma właściwości odżywcze.
Zacznijmy od tego, że możemy podzielić ją na kilka rodzajów. W zależności od sposobu obróbki do kaszy jęczmiennej zalicza się:
- pęczak, czyli całe ziarna, pozbawione łuski
- jęczmienna wiejska, czyli pocięte ziarna nie poddane polerowaniu
- pęczak kujawski, czyli całe ziarno, pozbawione łuski, dodatkowo obtaczane i polerowane
- perłowa, czyli ziarna przecięte na pół i wypolerowane
- prażona perłowa
Największą popularnością w Polsce cieszy się kasza perłowa. Warto dodać, że poddanie kaszy perłowej procesowi prażenia znacznie skraca czas jej gotowania.
Kasza jęczmienna – właściwości
Najczęściej możemy znaleźć ją w lubianym przez Polaków krupniku. Warto jednak pamiętać o rozlicznych właściwościach odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Kasza jęczmienna zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy E, A, K oraz kwas foliowy. Jest ona również źródłem selenu oraz błonnika. Wspomnieć należy też o zawartości takich minerałów jak magnez, wapń, potas i fosfor.
Włączenie kaszy jęczmiennej do diety zaleca się osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Powodem jest rozpuszczalny błonnik o nazwie beta-glukan, który znacząco obniża poziom cholesterolu. Ważne jednak, aby spożywać kaszę regularnie – zalecana dawka to ok. 70-100 g suchej kaszy dziennie. Co więcej beta-glukan wpływa również na obniżanie stężenia glukozy we krwi po posiłku oraz poprawia wrażliwość insulinową. Dlatego kaszę jęczmienną zaleca się osobom z cukrzycą i insulinoopornością.
Znaczna zawartość błonnika sprawia, że regularne spożywanie kaszy jęczmiennej pomoże w problemach trawiennych, m.in. w zaparciach oraz ureguluje pracę jelit. Warto również zaznaczyć, że beta-glukan zaliczany jest do prebiotyków. Dlatego przyczyni się do wzrostu dobroczynnej flory jelitowej, będzie zapobiegał stanom zapalnym oraz powstawaniu zmian chorobowych w jelicie.
Zobacz też:
Kto powinien ją jeść?
Kasza jęczmienna jest pyszna i zdrowa, więc je spożywanie zalecane jest każdemu. Są jednak osoby, które powinny zwrócić szczególną uwagę na jej niebagatelne prozdrowotne właściwości. Zaliczamy do nich m.in. osoby, które:
- mają problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu i zmiany miażdżycowe
- diabetyków
- chcą schudnąć
- mają problemy z układem krążenia,
- poddawane są długotrwałemu stresowi
- cierpią na problemy jelitowe
- kobiety w ciąży oraz karmiące
- chcą zwiększyć odporność organizmu
WAŻNE: Kasza jęczmienna zawiera gluten. Dlatego osoby uczulone na ten składnik powinny wyeliminować ją z diety.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!