Kania jak schabowy to pyszne i proste danie, które zyskuje coraz większą popularność. Zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Zobacz, jak zrobić.
Nadchodzi sezon na grzybobranie. Na targach i bazarkach coraz częściej pojawiać się będą owoce lasu: piękne kurki, podgrzybki, a także pyszne kanie. Kanie to gatunek grzyba należący do rodziny pieczarkowatych. W kuchni wykorzystuje się jej ogromne, parasolowate kapelusze. Natomiast jednym z najpopularniejszych przepisów jest tzw. kania jak schabowy. Zobacz jak ją przyrządzić.
Kania jak schabowy – przepis
Mamy dobre wieści dla tych, którzy nie jedzą mięsa, ale bardzo tęsknią za kotletami. Na ratunek przychodzi kania jadalna i jej pyszne, mięsiste kapelusze.
Składniki (na 3 kotlety):
- 3 kapelusze kani
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz, majeranek
- sól do smażenia
Jak zrobić:
Oczyszczamy kapelusze kani, tak aby pozbyć się pozostałości z lasu (igliwia, ziemi itp.). Jajka wbijamy do szerokiego talerza i energiczne mieszamy widelcem, żeby połączyć żótko z białkiem. Dodajemy sól, pieprz i majeranek wedle własnego uznania.
Do drugiego, szerokiego talerze wsypujemy sporą ilość bułki tartej. Kotlety (czyli kapelusze kani) maczamy w jajku, a następnie porządnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na oleju na porządnie rozgrzanym oleju.
Prościzna!
Kania jak schabowy będzie świetnie smakować podana tradycyjnie: z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i np. mizerią.
Zobacz też:
Zobacz video: gdzie szukać grzybów?