Kaki, czyli persymony: Własności odżywcze i zdrowotne

Pochodzące z Chin persymony są uprawiane od tysięcy lat. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. W Polsce częściej znane są pod nazwą kaki lub sharon.

Pomarańczowe owoce persymony wyglądem przypominają pomidory, ale mają bardzo słodki, miodowy smak. Można je jadać na surowo, a także suszone, pieczone lub gotowane. Często są używane do przyrządzania galaretek, napojów, ciast czy puddingów. Kaki są prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów, błonnika i dobroczynnych związków roślinnych. Co więcej, spożywanie ich pozytywnie wpływa na serce, oczy i układ trawienny, a także łagodzi stany zapalne. Dwa średniej wielkości owoce zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A.

Wartości odżywcze kaki

Sharony są niskokaloryczne i bogate w błonnik, dzięki czemu są polecane osobom dbającym o sylwetkę oraz odchudzającym się. Według U.S. Department of Agriculture (USDA) 1 średni owoc kaki (surowy o wadze 168 g) zapewnia:

  • 118 kcal
  • 31 g węglowodanów
  • 1 g białka
  • 0,3 g tłuszczu
  • 6 g błonnika
  • 136 µg witaminy A (55% RDI)
  • 12,6 mg witaminy C (22% RDI)
  • 1,23 mg witaminy E (6% RDI)
  • 4,37 µg witaminy K: (5% RDI)
  • 0,168 mg witaminy B6 (8% RDI)
  • 270 mg potasu (8% RDI)
  • 0,19 mg miedzi (9% RDI)
  • 0,596 mg manganu (30% RDI)

Kaki są również dobrym źródłem tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), kwasu foliowego, magnezu i fosforu. Oprócz witamin i minerałów zawierają szeroką gamę związków roślinnych, w tym garbniki, flawonoidy i karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Doskonałe źródło silnych przeciwutleniaczy

Kaki są świetnym źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i flawonoidy. Spożywanie produktów bogatych w te związki pomaga zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek, przeciwdziałając stresowi oksydacyjnemu, procesowi wywoływanemu przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Stres oksydacyjny jest powiązany z niektórymi chorobami przewlekłymi, w tym chorobami serca, cukrzycą, rakiem i schorzeniami neurologicznymi, takimi jak choroba Alzheimera.

Persymony zawierają duże ilości flawonoidów, które zmniejszają ryzyko chorób serca, raka płuc oraz związanego z wiekiem upośledzenia umysłowego. Flawonoidy oraz garbniki zawarte w kaki obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzapalnie i obniżają poziom złego cholesterolu LDL.

Kaki są również bogate w przeciwutleniacze karotenoidowe, takie jak beta-karoten, które obniżają ryzyko chorób serca, raka płuc, raka jelita grubego i chorób metabolicznych, w tym cukrzycy typu 2.

Przeczytaj też:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi