Jedzenie: co można mrozić lub chłodzić i na jak długo? [WYJAŚNIAMY]

Jak długo można trzymać dane jedzenie w lodówce lub w zamrażarce? Dowiedz się, czy można zamrozić surowe jajko i jak dużo czasu w lodówce wytrzyma kawałek pizzy.

Kiedy już nie jesteśmy w stanie zjeść całości przygotowanego na dany dzień posiłku, nie pozostaje nam nic innego jak schować resztę obiadu do lodówki lub zamrażarki. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś, co można chłodzić lub zamrażać i jaki jest bezpieczny czas trzymania jedzenia w takim stanie? Tutaj w sukurs przychodzi nam amerykański rządowy serwis FoodSafety.gov, zajmujący się bezpieczeństwem żywności. Przygotował mianowicie zestaw porad dotyczących tego, jakie pożywienie można trzymać w lodówce i przez jaki czas oraz co nadaje się do zamrożenia, a co nie.

Co można trzymać w lodówce lub zamrażarce i jak długo? Sprawdź!

Sałatka

Sałatki warzywne, których składnikami są na przykład jajka, kurczak, szynka, tuńczyk lub makaron itp.:

  • w lodówce: 3 do 4 dni;
  • w zamrażarce: nie należy jej zamrażać.

Mielonka

Otwarte opakowanie i pokrojone plasterki mielonki można trzymać w lodówce przez 3 do 5 dni, a w zamrażarce: 1 do 2 miesięcy. Z kolei nie otwierane jeszcze opakowanie można trzymać w lodówce nawet dwa tygodnie a w zamrażarce tyle samo co w pierwszym przypadku: 1 do 2 miesięcy.

Kiełbasa, bekon i pozostałe mięso

Bekon można w lodówce przetrzymywać przez tydzień, a w zamrażarce przez miesiąc. Z kolei surowe kiełbasy i mięso kurczaka, indyka, wieprzowinę i wołowinę można w lodówce trzymać do 2 dni, a zamrożone – do 2 miesięcy. W pełni przegotowane lub usmażone kiełbasy i mięso można w lodówce trzymać do tygodnia a zamrożone – do 2 miesięcy.

Sprawdź też:

Szynka

Świeża, surowa szynka może przeleżeć w lodówce od 3 do 5 dni, w zamrażarce: nawet pół roku. Usmażona, szczelnie zapakowana w folię, pokrojona na kawałki szynka wytrzyma w chłodzie do 5 dni, a w zamrożeniu do 2 miesięcy. Puszkowana szynka może być przetrzymywana w temperaturze pokojowej przez 2 lata. Osobną kategorię stanowią szynki najwyższej jakości, takie jak Prosciutto, Parma, Serrano i inne – pokrojone w lodówce wytrzymają nawet 2 do 3 miesięcy.

Jajka

Surowe jajka w swoim opakowaniu mogą spędzić w lodówce od 3 do 5 tygodni. Jednak surowych jajek nie należy zamrażać, bo żółtka źle to znoszą. Jeśli koniecznie chcesz zamrozić jajka, to wybij je do pojemnika i wymieszaj białko z żółtkiem na jednorodną masę i dopiero wtedy zamrażaj. Jeśli przez przypadek zamroziłeś surowe jajka, to w celu ostrożnego rozmrożenia przełóż je do chłodziarki. Wyrzuć wszystkie zamrożone surowe jajka, które mają pękniętą skorupkę! Jajka ugotowane na twardo można trzymać w lodówce do 1 tygodnia, ale nie należy zamrażać.

Zupa i gulasz

Zupy zawierające mięso lub warzywa można trzymać w chłodzie przez 3 do 4 dni, a w zamrożeniu można przechowywać przez 2 do 3 miesięcy.

Resztki z obiadu

Upieczone mięso lub drób może spędzić w lodówce 3 do 4 dni, a zamrozić je można nawet na pół roku. Kotlety i nuggety z kurczaka można włożyć do lodówki na 3 do 4 dni a w zamrażarce nie powinny spędzić dłużej niż 3 miesiące. Niezjedzone kawałki pizzy pozostałe po obiedzie można trzymać w chłodzie również przez 3 do 4 dni, a zamrozić na maksymalnie 2 miesiące.

Szukasz chwili wytchnienia? Słuchaj Radia Pogoda!

Jak długo trzymać jedzenie w lodówce a jak długo w zamrażarce

Czy można zamrozić sałatkę warzywną?

Sałatki warzywnej której składnikami są na przykład jajka, kurczak, szynka, tuńczyk lub makaron itp., nie należy zamrażać. W lodówce wytrzyma 3 do 4 dni.

Jak długo mięso wytrzyma w lodówce i w zamrażalniku?

Surowe kiełbasy i mięso kurczaka, indyka, wieprzowinę i wołowinę można w lodówce trzymać do 2 dni, a zamrożone – do 2 miesięcy.

Czy można zamrozić surowe jajko?

Surowe jajka w swoim opakowaniu mogą spędzić w lodówce od 3 do 5 tygodni. Jednak surowych jajek nie należy zamrażać. To samo dotyczy jaj ugotowanych na twardo. Wyrzuć wszystkie zamrożone surowe jajka, które mają pękniętą skorupkę!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi