Jarzębina – czy można ją jeść?

Jarzębina - czy można jeść/ fot. rashid khreiss unsplash.com

Jarzębina to nieodzowny atrybut jesieni. Dzieci w całej Polsce robią z niej koraliki. Sprawdź, czy może przydać się w kuchni.

Obok kasztanów to najbardziej popularna jesienna roślina. Rośnie powszechnie w całej Polsce, a jej czerwone owoce idealnie wpisują się w gamę kolorystyczną jesieni.

Jarzębina to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Żyje nawet 80-100 lat, ale zdarza się, że niektóre okazy osiągają znacznie starszy wiek, np. jedna z jarzębin w Świnoujściu przeżyła ponad 130 lat.

Jarzębina – czy jest jadalna?

Zacznijmy od tego, że w żadnym wypadku nie wolno jeść surowych owoców jarzębiny, ponieważ w takiej formie mogą doprowadzić do zatrucia. Powodem jest zawartość kwasu parasorbowego, który na szczęście rozkłada się podczas suszenia owoców lub sporządzania z nich wyciągów. 

O ile surowe owoce nie nadają się do spożycia, to sprawa z przetworzoną termicznie jarzębiną przedstawia się zdecydowanie lepiej. Możliwości wykorzystania owoców tej rośliny jest naprawdę dużo.

Suszoną jarzębinę można dodawać do herbaty, sosów czy nalewek. Pomaga ona na schorzenia wątroby oraz nerek, uzupełnia brak witaminy C w organizmie i stymuluje jelita do prawidłowej pracy. Natomiast napar przyda się do płukania jamy ustnej w czasie występowania chrypki.

Herbatka z jarzębiny zalecana jest przede wszystkim w okresie obniżonej odporności
i podatności na przeziębienia. Aby ją przygotować należy zalać 2 łyżeczki suszonej jarzębiny wrzącą wodą i odstawić na całą noc. 

Z jarzębiny można zrobić także pyszne przetwory, np. marmoladę: 0,5 kg owoców zalać wodą i zagotować aż będą miękkie. Następnie przetrzeć przez sitko, dodać 0,5 kg cukru i gotować jak każdy rodzaj marmolady. Będzie to doskonały dodatek nie tylko do słodkich deserów, ale też do dań mięsnych.

Jeśli z owoców można zrobić herbatę, to oczywiście, że można też wyprodukować z nich nalewkę: należy 250 g owoców zalać 1 l wody, a następnie odstawić w zacienione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie wystarczy płyn przecedzić i przelać do odpowiedniego naczynia.

Właściwości i działanie

Jarzębina wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu może zapobiegać infekcjom dróg moczowych. Korzystnie wpływa również na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego.

Może być stosowana jako środek na:

  • zaburzenia pracy jelit (zaparcia, wzdęcia)
  • przewlekłe biegunki
  • bóle nerek i wątroby
  • choroby pęcherzyka żółciowego
  • wzmocnienie serca

Zobacz też:

Powiązane

18 maja: imieniny i święta typowe i nietypowe

Wyniki Lotto 17.05.2022, wtorek [Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Kaskada, Mini Lotto, Super Szansa, Ekstra Pensja, Ekstra Premia] i EuroJackpot

Szakszuka zamiast jajecznicy? Sprawdź przepis!

1 komentarz

Dynia i jej właściwości odżywcze – Radio Pogoda – wiadomości, porady, informacje – słuchaj radia 14 października 2021 - 13:46
[…] Porady […]
Dodaj komentarz